Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Sprawa jak powyżej tzn.spalanie LPG skoczyło z 15,4 l do 20 l z groszami :mad2:

Szukałem w wyszukiwarce ale niezbyt mi to pomogło więc proszę o pomoc.

Stało się to po tym jak na czas mrozów wydostałem z auta akumulator na10 dni ......mam instalację IGS LANDIRENZO---poprzedniczka wtrysku,posiada własny komputer,a zamiast wtryskiwaczy ma takiego pająka z którego rozchodzi się gaz rurkami do kolektora.

CZY jest na to jakiś domowy sposób w stylu dodaj gazu X razy :?: :?:

auto ma skrzynię AUTOMATYCZNĄ,insalacja gazowa ponoć posiada jakąś funkcję samodostrajania,silnik brzytwa,sonda ok,

mogę dodać,że wraz ze wzrostem spalania auto dostało super kopa---musiałem nauczyć się na nowo jeżdzić tym samym autem :roll2: fajnie się jeżdzi, ale gorzej tankuje :mad2: z moimi gazownikami urwał się kontakt---zmienili kraj w którym pracują :cry:

Opublikowano
Bez "zajrzenia" do kompa chyba niewiele się da zrobić. Ale instalki raczej nie gubią ustawień po wyjęciu aku prawdopodobnie komp Pb musi złapać swoją mapę i powinno być ok. Pojeździj troche na Pb ok. 10km i przełącz na gaz powinno być dobrze.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

cześć i dzięki za infofmację fezer.mam tylko przejechać się na benz,czy lepiej zrobić reset dme,poprzez zabawę z akumulatorem.

wiem,że moja lpg bierze sygnał z kompa auta(moment wtrysku jeśli dobrze pamiętam) :?:

Opublikowano

złapałem dzisiaj kontakt z 2 firmami w polsce które instalują landirenzo :

1-mam poszaleć na benzynie aby nauczyć pracy...silnik :?: :?: :?: potem lpg się sama dostroi

2-firma twierdzi,że pamięć lpg nie może siąść przez wyjęcie aku,mam poszaleć na gazie :?: :?: :?: i będzie OK

nie wiem jak to możliwe aby coś się rozstroiło skoro nie robiłem nic w stylu prawidłowy reset dme z forum zrób to sam :mad2:

Jeśli nikt moich wątpliwości nie rozwieje to chyba "będę szalał"na BP i LPG,ale co z tego wyjdzie :?: :roll2:

skoro coś szwankuje może zrobić wpierw reset dme :idea:

Opublikowano

nie wiem jak to jest z nowszymi kompami gazowymi, ale ja mam ECO II tak ze nawet jak na moment odłącze akumulator to "komp gazowy" (II generacja) sie resetuje i aby go dobrze zaprogramować należy przytrzymać na 3 tys na gazie z 15 sekund. Myślałem ze to bujda i zrobiłem doświadczenia, i pokolei robiłem 15 sekund na jałowym, na 2 tys i 3 tys. oczywiście zawsze pracował, ale przy ustaiwniu na jałowym, był mułowaty i duzo palił. Njalepiej ustawił sie właśnie przy 3 tys. Zastanawiam sie do czego to służy skoro i tak odczyty na silnik korkowy gazowy idą z sondy??????.

To taka mała dygresja na temat gubienia pamięci przez "kompy gazowe".

No ale to II generacja, w nowszysch może to wyglądać całkiem inaczej :oops:

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Po odłączeniu aku komp Pb gubi tzw. adaptację. Po ponownym podłączeniu aku musi "złapać" swoją mapę benzynową dlatego należy pojeździć trochę na Pb 10-20km dopiero potem przełączyć na LPG, ponieważ sterownik LPG do prawidłowej pracy potrzebuje sygnałów od kompa Pb w dużym skrócie. Można też na biegu jałowym przytrzymać gaz na 3000rpm przez ok. 30sek. i powinno być dobrze.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

jakoś minął mój problem,jedyne co mi logiczne przychodzi do głowy to to,że przez ten okres megamrozów zwiało mi sporo płynu z ukł.chłodzenia,fabryczna klamra puściła skurczony wąż,i tak z ubytkiem jeżdziłem z tydzień.SPALANIE WRÓCIŁO DO NORMY :mrgreen: ALE ZA TO ZACZĘŁY SIĘ JAJA Z OGRZEWANIEM,ODPOWIETRZANIE NA WARSZTACIE pomogło ale tylko na 2 dni.POZIOM płynu po zmianie klamr stoi na swym poziomie czyli OK.

Jeśli ktoś ma ochotę zbadać moje ogrzewanie to zapraszam na forum:MECHANIKA...autor JACA...[ E32 ] NIETYPOWE : nawiew? elektrozawór? panel sterowania?

GORĄCO POLECAM z NIEDOGRZANEGO auta :roll2: jaca