Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

musiałem oddac moje auto do blacharza niestety.po odbiorze auta od goscia na pulpicie pojawił sie przekreslony kluczyk.co to znaczy?? po wsadzeniu w stacyjke kluczyk poprostu wyskakuje, dodam ze auto odpala.co jest ??ktos miał kiedys taki problem ??

Opublikowano

Wg. instrukcji, ta ikona oznacza usterkę pilota jednak z możliwością uruchomienia silnika. Aby to wykluczyć, sprawdź jak zachowa się zapasowy kluczyk. Jeżeli nie masz drugiego pilota, podjedź do ASO niech go wsadzą do tych swoich czytników i sprawdzą czy zaskoczy. Ewentualnie potrzebna INPA i odczytanie błędów z CAS.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

mam drugi kluczyk i niestety zachowuje sie stacyjka tak samo(wypluwa kluczyk,dalej pali sie ikonka z przekreslonym kluczykiem).jak juz mowiełem auto bylo u blacharza.bylo spawane w miejscu modułu swiateł.dzis zauwazyłem ze zwisa tam jakis kabel.chyba swiatłowod bo miga na czerwono jeden z przewodow.szukałem drugiej czesci zeby to połaczyc i nie moge znalesc,moze cos tam pogrzebali?

Opublikowano

To może poproś Pana aby się pofatygował i sprawdził co odłączył.

Akumulator odłaczył przy spawaniu?

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Blacharze mieli dostęp do kluczyków ? Ja kiedyś miałem podobną sytuacje gdy pewien członek mojej rodziny " na siłe " wyciągnął kluczyk ze stacyjki zamiast najpierw go popchnąć do środka . Gdy przytrzymywałem kluczyk w stacyjce to samochód odpalał lecz kiedy go puszczałem to wypadał a na wyświetlaczu widniał obrazek z przekreślonym kluczykiem . Pewnego razu włożyłem go na chama do stacyjki , używając trochę siły , coś zgrzytnęło , chrupnęło i już się bałem że nie będę mógł go wyjąć ale o dziwo wszystko wróciło do normy i już przez prawie rok jest dobrze :)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Podejrzewam, że blacharz wyciągał na siłę.

Miałem kiedyś podobną sytuacje z E60 na myjni.

Zamiast wcisnać, żeby wyskuczył kluczyk, to koleś na siłę wyciągnął.

Potem był komunika z przekreślonym kluczykiem.

Jakoś pokombinowałem i wszystko jest ok.

Opublikowano
witam

mam drugi kluczyk i niestety zachowuje sie stacyjka tak samo(wypluwa kluczyk,dalej pali sie ikonka z przekreslonym kluczykiem).jak juz mowiełem auto bylo u blacharza.bylo spawane w miejscu modułu swiateł.dzis zauwazyłem ze zwisa tam jakis kabel.chyba swiatłowod bo miga na czerwono jeden z przewodow.szukałem drugiej czesci zeby to połaczyc i nie moge znalesc,moze cos tam pogrzebali?

Przy module z tego co pamiętam światłowod jest zaślepiony

Opublikowano

Mała dygresja co do światłowodu. Należy trzymać się w życiu zasady, aby nie patrzyć w światłowód jeżeli nie mamy pełnej pewności co do tego, co jest na jego drugiego końcu. Akurat ten w samochodzie jest niegroźny, ale np. w światłowód telekomunikacyjny można popatrzyć się tylko dwa razy w życiu. Raz prawym, raz lewym okiem. Warto jednak być ostrożnym, ponieważ przy niektórych zastosowaniach światłowodu wykorzystuje się jako źródło światła laser o charakterystyce długości fal mogących nieodwracalnie uszkodzić wzrok.

Pozdrawiam