Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: E87

Silnik: 120d M47

Przebieg: 128 500 km

Styl jazdy: mieszany

Użytkowanie: 70% miasto 30% trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: ?

DPF: tak

Dotychczas: Castrol TD 5w40

przebieg rocznie 20-25 tys

co lac? to samo czy zmieniac na cos innego?

jesli zmieniac to na co?

myslalem nad Millersem i liqui moly co lepsze?

Obydwie marki są ok tak że twój wybór a lepkość polecam 5w30 z specyfikacją BMW LL-04.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Model: E46

Silnik: 320i bez gazu

Przebieg: 134 500 km można by uwierzyć-silnik suchy jak pieprz,oleju nie bierze

Użytkowanie: 60% miasto 40% trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: brak

Dotychczas: Motul 10W40

przebieg rocznie 20tys.

Kupiłem rok temu i wlany był Mobil 10W40! - wymieniłem natychmiast na Motula 10W40 6100.....lepiej chodzi,ale po chłodniejszych nocach lub po kilku dniowym postoju

pierwsze uruchomienie,pierwsza sekunda to słychać taki zgrzyt,obtarcie-po chwili git.

Przykładam się do zmiany na 5w40 Motula tylko nie wiem czy X-cess czy X-clean? może valvo synpower 5W40....

Akcję poprzedzę płukanką millersa ponoć lepsza od LM.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik: 320i bez gazu

Przebieg: 134 500 km można by uwierzyć-silnik suchy jak pieprz,oleju nie bierze

Zużycie bieżące na l/1000km: brak

Dotychczas: Motul 10W40

przebieg rocznie 20tys.

Kupiłem rok temu i wlany był Mobil 10W40! - wymieniłem natychmiast na Motula 10W40 6100.....lepiej chodzi,ale po chłodniejszych nocach lub po kilku dniowym postoju

pierwsze uruchomienie,pierwsza sekunda to słychać taki zgrzyt,obtarcie-po chwili git.

Przykładam się do zmiany na 5w40 Motula tylko nie wiem czy X-cess czy X-clean? może valvo synpower 5W40....

Akcję poprzedzę płukanką millersa ponoć lepsza od LM.

Specyfikacja BMW LL-01 bardziej pasuje do twojego silnika dlatego X-cess bedzie dobry. Osobiście bardziej podeszła mi płuknaką od LM ale z serii Pro-Line.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik: 130i N52B30

Przebieg: 130000 km

Użytkowanie: mieszany,

Zużycie bieżące na l/1000km: jak na razie 0

Instalacja LPG: nie

DPF: nie

Dotychczas: ???

Czym zalać silnik ? Myślę o Castrolu, Mobilu ? Jakieś inne lepsze będą ?

Castrola nie polecam, natomiast mozesz zalać Valvoline, Motul, LM, lepkość 5w30, 5w40 lub 0w40 i specyfikacja BMW LL-01 lub 04. Z Mobila możesz kupić New Life 0w40

Opublikowano

Dzięki guzor2 za szybką odpowiedź :cool2:

Silnik: 130i N52B30

Przebieg: 130000 km

Użytkowanie: mieszany,

Zużycie bieżące na l/1000km: jak na razie 0

Instalacja LPG: nie

Dotychczas: ???

Czym zalać silnik ? Myślę o Castrolu, Mobilu ? Jakieś inne lepsze będą ?

Castrola nie polecam, natomiast mozesz zalać Valvoline, Motul, LM, lepkość 5w30, 5w40 lub 0w40 i specyfikacja BMW LL-01 lub 04. Z Mobila możesz kupić New Life 0w40

OK Castrola odpuszczam, też słuszałem , że się pogorszył

Mobil poleca:

REKOMENDOWANY Mobil 1 ESP Formula 5W-30 (a)

POLECANY Mobil Super 3000 XE 5W-30

a który Valvoline, Motul ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mobil poleca:

Oficjalne strony olejów podają ogólnikowo, zobacz do instrukcji obsługi samochodu o jakiej specyfikacji olej jest polecany do twojego silnika. Lepszy będzie Mobil 1 New Life 0w40 który ma LL-01, ESP jest bardziej przyjazny środowisku co zapewne nie bardzo przekłada się na lepszą ochronę silnika. Z Valvoline to synpower 0w40 i Motul X-max 0w40

Opublikowano

Mobil poleca:

Oficjalne strony olejów podają ogólnikowo, zobacz do instrukcji obsługi samochodu o jakiej specyfikacji olej jest polecany do twojego silnika. Lepszy będzie Mobil 1 New Life 0w40 który ma LL-01, ESP jest bardziej przyjazny środowisku co zapewne nie bardzo przekłada się na lepszą ochronę silnika. Z Valvoline to synpower 0w40 i Motul X-max 0w40

Według instrukcji polecane są :

-BMW Longlife-01,

-BMW Longlife-01 FE, lub

-BMW Longlife-04.

Opublikowano

Model: E90

Silnik: 318i N43B20

Przebieg: 163 000 km

Dotychczas: BMW Quality Long Life-04 SAE 5W-30

Przebieg rocznie: 15-20 tys

Moi Drodzy, orientujecie się przy okazji ile ten model posiada miejsca na olej? Niestety ale nie mogłem rozkodować VINu z tematu powyżej.

Co do oleju, musi być co najmniej takiej klasy jak obecny.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Model: E90

Silnik: 318i N43B20

Przebieg: 163 000 km

Dotychczas: BMW Quality Long Life-04 SAE 5W-30

Przebieg rocznie: 15-20 tys

Moi Drodzy, orientujecie się przy okazji ile ten model posiada miejsca na olej? Niestety ale nie mogłem rozkodować VINu z tematu powyżej.

Co do oleju, musi być co najmniej takiej klasy jak obecny.

Pozdrawiam.

Tu też najlepszy był by olej o specyfikacji LL-01 ale 04 też może być. Polecam Valvoline synpower 5w30

Opublikowano

Witam,

Silnik: 328ci M52

Przebieg: 205 000 km

Użytkowanie: dojazd do pracy 20km, od czasu do czasu autostrada z większymi prędkościami

Zużycie bieżące na l/1000km: znikome, od wymiany do wymiany max 500ml

Instalacja LPG: tak

Przebieg rocznie: 15-20 tys. km

Wymiana co: 10-12 tys. km

Dotychczas: Castrol Edge 0W30

Przeczytałem sporo opinii na temat pogarszającej się jakości Castrola i chciałbym zmienić na coś lepszego, przy okazji może przejść na inne lepkości. Będę wdzięczny za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Silnik: 328ci M52

Przebieg: 205 000 km

Użytkowanie: dojazd do pracy 20km, od czasu do czasu autostrada z większymi prędkościami

Zużycie bieżące na l/1000km: znikome, od wymiany do wymiany max 500ml

Przebieg rocznie: 15-20 tys. km

Dotychczas: Castrol Edge 0W30

Przeczytałem sporo opinii na temat pogarszającej się jakości Castrola i chciałbym zmienić na coś lepszego, przy okazji może przejść na inne lepkości. Będę wdzięczny za pomoc :)

Do twojego silnika polecił bym coś z LL-01 np. Valvoline synpower 0w30 lub 0w40, Mobil1 newlife 0w40 lub Motul x-max 0w40

Opublikowano
Wrócę na chwilę do Castrola. Generalnie też nie jestem zwolennikiem tego oleju ale ostatnio widziałem rozebrany silnik BMW E87 bodajże 118i albo 120i. Przejechane 250 000km i remont pierścieni i uszczelniaczy (podobno kolejny silnik który tak ma..) i co ciekawe zero nagaru. Spodziewałem się go sporo. Widziałem np volvo s80 t6 co jeździło na castrolu i była dosłownie sadza w silniku. Tak, więc już sam nie wiem co o tej oliwie myśleć :|
Petrolhead
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w mojej E39 520i M52TU przez 80 tys. lałem Castrol 0W40 Edgie i przy wymianach wg wskazań zielonych kontrolek nic nie dolewałem.Auto na liczniku miało 230 tys.w chwili sprzedaży.
Opublikowano

Witam,

Silnik: 318i N46

Przebieg: 140 kkm

Rok:2004

Użytkowanie: głownie trasy~700km i czasami miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: znikome

Przebieg rocznie:30

Dotychczas: Nie wiem, auto mam 2 tygodnie

Jaki olej powinienem zalac? Castrol 5W30?5W40? Czy moze cos innego byscie polecali?

Dziekuje i pozdrawiam;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Silnik: 318i N46

Przebieg: 140 kkm

Rok:2004

Użytkowanie: głownie trasy~700km i czasami miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: znikome

Przebieg rocznie:30

Dotychczas: Nie wiem, auto mam 2 tygodnie

Jaki olej powinienem zalac? Castrol 5W30?5W40? Czy moze cos innego byscie polecali?

Dziekuje i pozdrawiam;)

Do tego silnika najlepiej oleje lekko bieżne czyli 0w30 lub ewentualnie 5w30 z specyfikacją BMW LL01. Nie polecam Castrola o czym pisałem już wcześniej, za to Valvoline, Motul, LM jak najbardziej możesz kupić.

Opublikowano

Do tego silnika najlepiej oleje lekko bieżne czyli 0w30 lub ewentualnie 5w30 z specyfikacją BMW LL01. Nie polecam Castrola o czym pisałem już wcześniej, za to Valvoline, Motul, LM jak najbardziej możesz kupić.

Nada sie Motul 8100 X-CLEAN 5W30? Na stronie jest napisane ze specyfikacja LL04.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nada sie Motul 8100 X-CLEAN 5W30? Na stronie jest napisane ze specyfikacja LL04.

Nada się ale lepszy będzie LL01 np. Valvoline synpower 5w30

Opublikowano

Model: E61

Silnik: 520 N47 D20A

Przebieg: 220 kkm

Rok:2008

Styl jazdy: Spokojny

Użytkowanie: 70% trasa, 30% miasto

Zużycie bieżące na l/1000km: 7,0

Instalacja LPG: n/d

DPF: tak

Przebieg rocznie:20

Dotychczas: 1 - Castrol Edge 5W30, 2 - MOTUL 5W30 8100 X-Clean, 3 - VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W30, 4 - MOTUL 5W30 8100 X-Clean.

Zdecydowanie odradzam VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W30.

Olej okazał się kompletną kichą - po 3000 km słychać było głośniejszą pracę silnika, przy 10 000 robił się już traktor (szczególnie na zimnym).

Treaz wlany ponownie MOTUL i od razu słychać różnicę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olej okazał się kompletną kichą - po 3000 km słychać było głośniejszą pracę silnika, przy 10 000 robił się już traktor (szczególnie na zimnym).

U mnie dokładnie ten sam olej (VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W30), ten sam model, rocznik i silnik, przejechane już na oleju 10 tys.km i rewelacyjnie się spisuje :D

Opublikowano

U mnie dokładnie ten sam olej (VALVOLINE SYNPOWER XTREME MST C3 5W30), ten sam model, rocznik i silnik, przejechane już na oleju 10 tys.km i rewelacyjnie się spisuje :D

Może mi się trafiła jakaś trefna butla... albo w warsztacie wlali coś innego (nie stoi się nad nimi to nie wiadomo na pewno).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może mi się trafiła jakaś trefna butla... albo w warsztacie wlali coś innego (nie stoi się nad nimi to nie wiadomo na pewno).

Nio różnie bywa z mechanikami, ja zawsze jestem przy wymianie oleju a czasem nawet sam wymienie jak mam dogodne warunki do tego.

Opublikowano

Ja mam ten olej już od ok. 20 tys km, zmieniam co 10 tys i spisuje się wyśmienicie.

Dodatkowo nic a nic nie ubywa, czego nie mogłem powiedzieć o oleju ori BMW.