Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakie rozmiary mają seryjne głosniki w E-30?? Chodzi mi dokładnie o przód i tył. Od niedawna mam moją bumke i myśle o wymianie audio, ale nie mam zamiaru ciąć ani przerabiać czegokolwiek. Chcem włożyć w miare dobry sprzęt w seryjne miejsca. Jakie macie propozycje ?? Mój typ to 2 bassowe na tył i dwu lub trzy drożne przód. Co wy na to ?? Z góry dzięki za odpowiedz Pozdro :)
Nera mnie szarpie, jakby mnie ktoś bemką przejechał :)
Opublikowano

hmmm

13 cali? możesz mi to podac w cm? bo coś mi tu nie pasuje, ja też mam e30 z 1991 i wydaje mi się ze 13 cali to troche dużo? mam taki program na komórce do przeliczania cali na cm i wyszło 13cali=33cm a mnie się wydaje ze taki głośnik u mnie nie wejdzie, ale może sie mylę, albo ten program jest do dupy. no ale cale monitora przelicza poprawnie 17 cali=42cm

:? :? :?

a teraz już bez żartów wchodzą 13 cm!!! a z tyłu możesz dać owale. ja też zmieniam wszystkie 4 więc jak trafisz na coś fajnego to napisz. ja chyba dam x-plod do tyłu (na allegro komplet ok150) i zwykłe soniaki do przodu (za 100zł) ważne żeby w rmsie miały 50W każdy i wtedy to bedzie fajnie chodziło z samym radyjkiem.

pozdrawiam

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
Ja myślałem o jakiś Blaupunktach albo Alpine z przodu tył jeszcze niewiem niechce zabardzo niszczyć półki dziurami najchętniej 16 cm jakieś basowe(do tego być może wzmacniacz). Zdaje się że przeciętne radyjko ma 4x45watt ale mocy maxymalnej a RMS ok. 4x25 watt Więc dlaczego mają być po 50 watt w rmsie ?? Wcześniej miałem alfe tam przód miałem 13cm a tył owalne radio Alpine i muszę powiedzieć że w woziku była masakra choć bass był raczej marny. Pozdro
Opublikowano

owszem są 45W są też 50 i 55W

pierwsze z brzegu bez szukania

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84608822

aha pisząc o 50Watach w rmsie miałem na myśli te 6/9cali bo 13cm to raczej mają po 25-30 Watt w rmsie

pozdrawiam

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin

Opublikowano
No ok ale to jest moc maxymalna tego radyjka a nie rms. Takie radyjko ma w rmsie jakies 25-30 watt na głosnik. Więc niby dlaczego głośniki mają mieć po 50 watt rms ?? Najlepszym rozwiązaniem żeby nie stosować wzmacniacza to 4 głośniki po jakieś 30 watt rms. Pod głośniki które mają 50 watt rmsu żeby ładnie grało wzmacniacz by się przydał. Jak się mylę to mnie poprawcie :) Pozdro
Opublikowano

nie mylisz się

:) :) :)

Domin

Opublikowano
Więc żeby "wydusić" całą moc radyjka nie trzeba wcale wielkich owali na tył. Taki głosniki fakt faktem grać będą ale bez jakiegoś wzmocnienia to raczej nie ma sensu. Basy będą słabe. Mi chodzi o dobry dzwięk a nie decybele :) A co myślisz o jakiś 16 cm basach na tył ( ok 65 wat rms/głośnik ) przód 2 lub 3 drożne 13 cm ( ok 35 watt rms/głośnik ) i do tego jakieś niewielkie wzmocnienie ?? Czy może jednak przód taki sam a na tył elipsy np. sony xp i je też oczywiście pod wzmocnienie ??
Opublikowano

jak chcesz to zawsze mozesz dać przez wzmacniacz ale ja u siebie takiej potrzeby nie widzę gdyż nie potrzebuje super basu. u mnie mało kiedy ktoś jeżdzi z tyłu więc daję xplody owalne bo wiem że super czysto grają a zawsze do przodu powinny być mocniejsze głośniki bo cały szum masz z przodu a jak chcesz bass z tyłu to lepiej dać coś do bagażnika bo z mojego doświadczenia wynika że jak dasz duże głosniki do tyłu a słabe do przodu to bedziesz słuchał głośno z tyłu i tak ty niewielke posłuchasz z przodu , z tyłu nie bedzie można porozmawiać

ja biore przykład z seryjnych sprzetów (z przodu są mocniejsze głosniki z tyłu słabsze) a podpiąć pod wzmacniacz zawsze można. na przyszłość włoże głośnik do bagażnika (centralnie go obrucę tak żeby grał przez ten otwór w strone wnętrza samochodu, płaska zabudowa do tego piec i bedzie git) widziałem ze fajnie to chodzilo w E34 na targach pod Plazą i można powiedziec ze pomysł bardzo mi sie spodobał (nie trace wcale bagażnika) a jest fajny basik oczywiscie do tego piecyk.

pozdrawiam

Domin

Opublikowano
Niestety opcja z bagażnikiem odpada Potrzebuje dość często max miejsca w bagażniku wiec to odpada. U mnie też tylnia kanapa nie jest wykorzystywany często najczęściej jeżdzę sam lub we 2. Ale co to za dzwięk gdzie nie ma basu :) aż tak mocnego dzwięku nie potrzebuję Szukam raczej jakiegoś kompromisu i Chyba będe szukał elips choć niechętnie bede robił dziury w półce. Reszta wyjdzie w praniu =] Pozdro
Opublikowano

ale czemu chcesz robić dziury pod elipsy?

przecież te co są xplody sony to one wchodzą normalnie do E30

odkręcałes kiedyś seryjne głosniki z tyłu? tam nie do końca jest otwór okrągły powinny wejsc 6_9 cali bez przeróbek

pozdrawiam

p.s. ja czekam az bedzie troche cieplej przeciez to co teraz jest na polu to mi sie nic nie chce robic a tymbardziej ze nie trzymam w garazu

ale pocieszyłem sie dzis wchodząc na allegro bo radyjka sony są w dobrych cenach 230-290zł naprawde fajne sprzęty. droższego nie podaje bo szkoda w razie czego nie daj Boże

Domin

Opublikowano

No tak z tym że ja mam w tylnej półce głośniki 13 cm. Grają bo tak kupiłem moją bumke :) Chcąc montować owale trzeba powiększyć otwory. Mieszkam w okolicy gdzie się sporo dzieje, muszę to zrobić tak żeby nie rzucało się w oczy, najpewniej i tak schowam je pod jakąś wykładzine na półce ( dopasuję z jakiegoś weluru albo czegoś ) A radyjko w planach to

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=83719195

P.S słyszałem o jakiś przejściówkach z okrągłych na elipsy pisali o tym na forum dotyczyło to e-36 ale może będzie pasować?

Opublikowano

moj typ to ten

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85035168

tylko czekam az ktos z Krakowa wystawi albo bedzie nowe bo chce kupic dobry sprzęt

jakość sprawdzona kupel go miał 3 lata w Civicu i już od roku jezdzi w E36 niezawodny i dobra cena

a co do głosników to przed kupnem tych 6_9 rozkręce swoje i zobacze co tam wejdzie. jesli rzeczywiście trzeba bedzie przerbiac to kupuje zwykłe 13 cm 2 drożne

a jak nie trzeba bedzie przerbiac to daje cos takiego

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85388679

pozdrawiam

Domin

Opublikowano
A co myślisz o głośnikach Boschmann ?? Podobno jakość całkiem niezła w porównaniu do ceny? Ja to jak na razie nie kombinuje z marką głośników, najpierw dopracuje beemke mechaniczne. Bo lubie jak wszystko jest zrobione na cacy :D. Jak doprowadze bumke do ideału zabieram się za audio :) Pozdro
Opublikowano

o boschmannie wiem tyle ze sprzety są tańsze nigdy nie miałem

wiecj juz moge napisać o alphardzie bo miałem z nich "półe w maluchu" he he dobrze je wspominam ale nie wiem jak jest teraz.

a propos doppracowywania mechanicznego, mi tylko zostały do zmiany szczeki tył i kupić halogeny. reszte ulepszen już gdzies opisywałem na innym poscie.

byle do wiosny

pozdrawiam

Domin

Opublikowano
No u mnie też szczegóły musze wymienić spręzyny teraz mam obniżające i twarde ( jestem w posiadaniu orginałów ). kopułka- też już mam rozrząd to też mam :))) Szczęki tył wymieniłem tydzień temu i pare innych dupereli do zrobienia :D A potem biore się za audio. Kiedyś miałem elipsy GMS nie jest to najwyższa jakośc ale coś za coś. Niechce mi się wkładać drogiego sprzętu bo jeszcze nie miałem samochodu dłużej niż półtora roku. To moja pierwsza bumka i śmiało moge powiedzieć że to najlepszy wóz jaki miałem do tej pory. Nie zmienie już taj marki zostane wierny szachownicy :P Pozdro
Opublikowano

wiem ze to nie ten dział ale moge spytać na jakie szczeki zmieniłes? może masz jakiś link albo nazwe chyba że kupowałes i ASO to napisz ile dałeś.

zeby nie zaśmiecać tego tematu możesz mi na Priv napisać

dzięki

Domin

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czytam i czytam 4 godziny o głosnikach czegoś nie rozumiem jedni pisża na tyło owale inni 13 cm Ale konkretnie co będzie jak właduje Jajka coś strace ? zależy mi na basie i nie wiem cholera ! chce kupić bochmana czy jak to tam ise pisze :) Słyszałem wiele dobrego a juzie raz byłem zadowolony z zamienika :) badx nie firmówki. a tak wogóle seryjnie dali 13 cm? ja wykluczam u siebie Tubę w bagarze nie ma takiej opcji mam radio 4 razy 40 wat JVC wzmaka naraźie nie kupie bo mam tylko na głosniki obecnie nic z tyłu nie mam.Chciał bym chociaż troche czuć jakieś drżenie ale bardziej zależy mi na głębi a nie na bum bum. ja jużwymiękam niech tuylko mi nikt nie pize :search: bo :mad2:

i jeszcze jedno odnośie sprzętów (radi samochodowych) czy jest sens teraz to kupować sorki ale wzmacniacz kosztuje 200 zł do tego przenośny palmtop którego ci nie wyciągną z auta palmtop jest jak panel i ma sie wszytko co trzeba. Tylko z radiem gorzej. Ale wstaić jakies zwykłe radio na stałe za 50 zł :) i już .to taka myśl krótka.Palmto za 500 złsie juzznajdzie troche cięzej z modułem gps ,ale jak bym miał kupić radio i sie nie martwić za 600 złjak zrobił kumpel i mu zwineli to bym wolał palmtopa :) [/url]

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Siemasz Klanos. Miałem ten sam dylemat co ty. Głowa mi się kwadratowa robiła jak myślałem jaka konfiguracja głośników będzie najlepsza a przy tym żeby nie wydać za wiele $. Seryjnie w E-30 z przodu 13cm z tyłu zdaję się że tyle samo. Wcześniej robiłem audio w alfie romeo 33 i powiem ci że wyszło całkiem niezle. Do przodu dałem małe głośniczki chyba boschmana 8,5 cm ( takie były seryjnie ), do tyłu poszły elipsy 3drożne ( firma GMS czy jakoś tak ) Radyjko Alpine te z niższej półki :) Dodam że wtedy nie miałem zabardzo $ i zrobiłem to najniższym kosztem jakim się dało. Wydałem na głośniki ok 180 zł. Efekt przerósł moje oczekiwania.Bardzo fajnie grało i głośno jak cholera :) jedyny minus to trochę słaby bas. Jak nie szkoda ci półki i chcesz niezły dzwięk to wkładaj elipsy i bez wzmacniacza niezle ci zagrają. Mi trochę pólki szkoda jak będe pakował coś na tył to chyba tylko powiększe otwory na 16,5 cm a na przód dam seryjnie 13 cm. Co do marki to pojedz do jakiegoś sklepu ze sprzętem audio coś sobie zawsze wybierzesz A co do radyjek ja tam panel zawsze zabieram i jakos do tej pory nic nie zgineło. Raz jakieś gnoje kręcili się koło mojej Buni, pózniej żałowali :D Pozdro
Opublikowano

dzieki i o to chodziło o wypowiedź kogoś kto juz sie w to bawił :) wiesz ja nie wiem o czym wy do mnie mówicie 13 cm tył!! ja m takie dziury tam że jak wsadziłęm głosnik to wpadł mi do blachy .Nie wiem jak jest orginalnie .. a dziury mam kwadrat 18,5 cm na 18,5 cm ale da sie podsunac pod pułke z tyłu jako :) jak jest orginalnie czemu mówisz - piszesz :) że szkoda ci pułki jak ona wyglądał x lat temu ? :) a któe kupiłęś ?

http://www.gms.pl/sklep011/

Opublikowano
http://www.gms.pl/sklep011/index.php?a=opis&k=43&kt=&id=41 U mnie były takie. gościu ze sklepu je bardzo zachwalał podobno bardzo dobra jakość do ceny. Alfą teraz jezdzi mój ojciec głośniki mają gdzieś rok czasu i jak narazie wszystko jest ok A w półce mam dziurki po 13 cm w tym wozie chyba nigdy nie było dobrego audio. Niechcem zabardzo niszczyć półki dlatego będe kombinował żeby nie wkładać wielkich głośników najwyżej 16 cm. Ale i tak po zamontowaniu głosników nałoże jakąś wykładzine na półke i zakryje je bo nie zawsze mam Bunię na oku ;) Fakt faktem teraz robią całkiem mocne głosniki i nie muszą wcale być wielkie żeby dobrze grały, ale jak masz już dziury w półce to je czymś zatkaj :) Ja na twoim miejscu pakował bym tam elipsy i w nic nie wnikał :) Pozdro
Opublikowano

Dzięki juzjestem zdecydowany no prawie mam dwie opcje i nie wiem czy sie kusicna moc i parametry czy to aż takie ważne ..

http://www.audiosklep.pl/product_info.php?products_id=36

http://www.audiosklep.pl/product_info.php?products_id=35

za dużo tego na rynku wiec inne już wykluczam mysle ,zę to dobra firma nie jakiś totalny szmelc ani nie hig end :) więc to czego szukam tylko jakie polecacie , naprawde mozna zwariować :) ale przynajmniej mam juzzawęzony towar:) i nie podsuwać mi tu linków innych ;) bo nie przeczytam :) hihi

Opublikowano
Strasznie mocne te głośniki. Ja to myśle żeby wyciągnąć z głośników max ile się da mocy ale tylko z radyjka, wzmacniacza nie planuję. Więc radyjko średniej klasy ma jakieś 50x4 watt ( to będzie gdzieś 27x4 watt RMS ) Więc taka moc jak w tamtych nie będzie mi do nieczego potrzebna. Wystarczy na tył jakieś 2 głośniki po 40 Watt w rmsie i przód po 25 watt rmsu. Myśle że to będzie w sam raz jak dla mnie. Do tamtych to śmiało można by dać wzmaka bo maja ponad 300 watt RMS Pozdro
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ja do swojej e30 zamontowałem dwa zestawy głośników czyli woofer+tweeter+zwrotnica firmy helix-audiotec fischer. Z przodu oczywiście 13cm w seryjnym miejscu a tweetery w drzwiach, mają 40watt w rms. Z tyłu 16cm w półce, a tweetery podobnie jak z przodu również w drzwiach, mają 50watt w rms. Radyjko mam clariona 4x45 i wszystko gra super, chociaż jest mały niedobór basu i przydałaby się jakaś skrzynia w bagażniku, ale pozatym nie narzekam. Co do ceny chyba nie jest tak źle bo dałem około 600zł za głośniki (bez radia).

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano

ja zdecydowałem sie na taki zestaw na przodzie mam orginał tylko tył zobaczymy jak to zatańczy .Zawsze stawiałęm na firmy sony panasonic itp ale postanowiłem zaryzykować czymś bardziej rozbudowanym funkcjami... podobno na czesciach panasonica zobaczymy jak to gra dam znać.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=92877508

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=90892295