Skocz do zawartości

323 ti (compact) wymiana silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam kłopot ponieważ padł mi silnik. Nie ma kompresji, (4-6 atm) a po wlaniu małej ilości oleju do cylindrów i ponownym pomiarze kompresji ma już 12 atm. Mój mechanik twierdzi, że gdzieś w dole silnika jest nieszczelność i żeby tego nie reperować tylko wymienić silnik bo będzie taniej. Biorę więc to pod uwagę (albo sprzedaż takiego jak jest). W aucie jest zamontowany silnik M52B25. Po przeglądnięciu ofert allegro, widzę że tych silników jest całkiem sporo, lecz często pochodzą z modeli e46 i e39. Rozumiem że te silniki nie podejdą? Jak będzie z silnikami z e36 lecz pochodzących z innych wersji karoserii np. coupe? Będzie pasować? Chciałbym żeby się w temacie wypowiedziały osoby, które albo miały podobny problem albo coś wiedzą na ten temat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

M52B25 podejdzie bez większego problemu czy to bedzie e46, czy e39...są tam minimalne różnice, ale dotyczą bardziej osprzętu niż samego silnika. Ale z używki różnie bywa, trzeba uważać.

PZDR>

Opublikowano

No i jeszcze były wersje 1 vanosem i z 2. Tu też wszystko jedno???

Wolę wszystko wiedzieć zanim kupie jakikolwiek silnik :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jaki masz, kup taki jak Ty masz i nei powinno być problemu, Jak zamiast pojedyczego kupisz podwójny to wiadomo ze ECU jest inne....

PZDR>

Opublikowano
jak nie chcesz wdawac sie w koszty to kup ten sam silnik. Jak np. sobie weźmiesz inny to do tego dochodzi komuter i osprzet silnika a to koszty. Ja jak zmieniałem z 2.0 na 2.8 to łączny koszt ok 4500 zł z silnikiem kompem i robota
Opublikowano
jesli jestes z okolicy slaska to dodam od siebie ,ze mam 2,5 litrowy silnik w coupe ktora mam na czesci silnik naprawde dobry skrzynia automatyczna wiec wiadomo nie dostawał tak po dupie jak manual jak cos pw ;)
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i jeszcze były wersje 1 vanosem i z 2. Tu też wszystko jedno???

Wolę wszystko wiedzieć zanim kupie jakikolwiek silnik :)

W e46 jest silnik M52B25TU. Także musiałbyś zmieniac cały osprzęt.

Jesli chcesz zmienic sam silnik bez osprzętu, to musisz brac z modelu e36, albo starszego e39. W e46 od poczatku ich produkcji szły silniki M52TU.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...