Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, forum obserwuje już spory czas i miałem nadzieję że nie będę się musiał rejestrować i zakładać temat z problemem.

Moje autko to e46 318i 03r.

Od razu pisze ze szukałem rozwiązania w internecie i na forum ale bez skutku :(

Mianowice , dzisiaj rano odpalam auto i po chwili jazdy czuje że coś jest nie tak .

Po zatrzymaniu sprawdzam , brak kierunków i sygnału który towarzyszy kierunkowskazom. Brak świateł stopu, palą się tylko tylne światła umieszczone na bagażniku ( światła wył w pozycji 0 ) Brak też podświetlania deski rozdzielczej( brak reakcji postojowe czy mijania)

Przednie światła mijania też ciągle świecą w pozycji kluczyka na 1, świateł nie da rady w żaden sposób wł.

Sprawdzałem do tej pory wł wył świateł czy czasem nie zalałem przy myciu kokpitu, po wyciągnięciu też płytki luty przy czarnych kostakach były lekko zaśniedziałe po wyczyszczeniu i wsadzeniu dalej to samo. Aku też odłączyłem na parę minut ale bez skutku.

Wszystko by było może miej dramatyczne gdybym nie musiał robić poważnego kursu :(

edit

Bezpieczniki tez sprawdzone .

edit 2

To chyba coś z komputerem, sprawdzałem jeszcze raz bezpieczniki i nic nie znalazłem . Stan jest taki jaki był ale przestały działać elektryczne szyby a za to działają elektryczne ustawienie lusterek bocznych :mad2: (wcześniej nie działały)

Opublikowano
Wygląda to na tryb awaryjny modułu świateł, dokładnie tak samo się dzieje, jak odepniesz panel-włącznik od modułu świateł. Więc prawdopodobnie uszkodziłeś myciem moduł świateł. Kup nowy i załóż, jeśli nie będzie Ci przeszkadzać kropka obok "km" na wyświetlaczu przebiegu, to nie musisz nawet przekodowywać modułu.
Opublikowano

Tak to był moduł świateł. Po wymianie jest już wszystko w porządku :D

Zastanawia mnie czy to od mycia i lekkie zalanie czy mam jakieś zwarcie w instalacji elektrycznej świateł.

Jak jest coś źle to będzie wyświetlać że coś jest nie tak?

Opublikowano
Jakbyś miał zwarcie to paliłoby bezpieczniki, jeśli nawet nie spaliłoby bezpiecznika to uszkodziłoby dany kanał, czyli np lewe długie. A u Ciebie ewidentnie uszkodziłeś panel modułu, czyli ten z włączynikiem i guzikami. Można go samego przerzucić do starego modułu.