Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego czasu coś mi klekota na ciepłym silniku mniej więcej na dole silnika. Byłem u mechanika i stwierdził, że to łańcuszek rozrządu. Za samą wymiane zaśpiewał mi 200 zł czy to dobra cena czy chce mnie naciągnąć ? Co trzeba wymienić jeszcze przy wymianie rozrządu ? Jakiś napinacz czy coś jeszcze ? Mechanik mówił, że nie musze jeszcze go zmienić, że mogę tak spokojnie jeździć… Co wy na to ? Zdziwiło mnie to, bo czytałem kiedyś na forum, że zdarzało się, że łańcuszek pękał i silnik był do remontu. Wiec nie wiem czy mu w to wierzyć ?! Proszę napiszcie mi jak to wyglądało u was czy też tak hałasował i czy wymienialiście go ? i czy było to kosztowne ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ogólnie łańcuch jest dozywotni...ale czasami sie zdarza jak u Ciebie. Wydaje mi się żę za robote nie policzył dużo. Ale jak wymieniać to wymień wszystko, wtedy masz pewnośćze pojeździ to wiecej niż pół roku.

PZDR>

Opublikowano
Wszystko ? tzn coś jeszcze oprócz łańcuszka i napinacza ? I jeszcze jedno pytanie: skoro hałasuje to muszę to zrobić już jak najszybciej, czy mogę z tym jeszcze trochę poczekać ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt nie da Tobie gwarancji ile to pojeździ, Jedni robią jeszcz 30tyś innym przestawia sie po 3km... nie ma reguły. Jeśli halasuje caly czas, na ciepło i zimno to lepiej zabrać się za to.

Są jeszcz ślizgi, chyba 2 lub 3. Pomocna strona to REALOEM.COM.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

HEHE no właśnie. W podpisie kolega ma 92 rok, wiec nie ma tam prawa być łańcuch....kolego keray, jesteś pewien ze masz tam łańcuch rozrządu?

PZDR>

Opublikowano
Tak tak jest silnik m43, bo byl silnik wymieniany. Teraz siedzi silnik z 94r .sory nie uwzględniłem wam tego...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja u siebie mam 46000km i lancucha nie slychac moze u ciebie to nie lancuch tylko np lozyska alternatora a ile bylo cofniete to h.. wie przy zakupie mial 140000km

a z tego wnioskuje o cafnieciu licznika lub wymianie z nizszym przebiegiem bo znalazlem w skrzynce bezpiecznikow kartke z wymiany oleju w serwisie bmw w niemczech z przebiegiem 176000

jedynakk