Skocz do zawartości

Naprawa po "wygotowaniu" akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem właśnie e36 compact, kolor czarny. Niestety mój egzemplarz miał "zdolnego" właściciela - efekt taki, że elektrolit poniszczył lakier poniżej aku, gdzie weszła korozja. Jak najlepiej fachowo naprawić to uszkodzenie, najlepiej żeby przywrócić fabryczny wygląd? (poza tą wadą auto jest niemal w idealnym stanie).

Przy okazji zapytać chciałem jaki typ lakieru znajduje się na progach w e36 w wersjach po lifcie bez tych plastikowych listew (mam kilka ubytków do poprawki)?

Opublikowano
kolego miałem takie uszkodzenie w e34 wylał mi sie kwas z akumulatora jak przewoziłem w bagażniku. bardzo trudno to usunac ja z tym przegrałem musisz sprubowac odkwaszac dobrymi kwasami.mi za kazdym razem wychodziła taka jakby sól na powierzchni blacgy.
Opublikowano
  • Autor
Może da radę to wypiaskować, tylko czy jest to możliwe do zrobienia bez wyciągania całego silnika?
Opublikowano
  • Autor
Z tego co czytałem to najlepszy z tych odrdzewiaczy jest fertan (drogi, ale podobno skuteczny). Nie wiem tylko, czy na to można dawać lakier-bazę, czy potrzebny jest jeszcze podkład. Brunox to 2 w jednym, a nie mam zaufania do takich wynalazków - jak coś jest do wszystkiego...
Opublikowano
  • Autor
Ile lat temu go robiłeś, jeśli można spytać? No i kładłeś na rdzę, czy na czystą blachę?
Opublikowano
  • Autor
To w ogóle niezle, że ten meraś jeszcze nie wyparował zanim się za niego wziąłeś. Chciałbym widzieć okulara 40-letniego, ciekawe czy cokolwiek zostałoby z karoserii.
Opublikowano

To jest SL z 67 ktory przypłynął z Kalifornii więc nadwozie bylo super. Gorzej wlasnie z okolicami akumulatora, ale w ciagu 7 lat nic nie spuchło tam gdzie ta rdza byla.

Pozdrawiam