Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem pojawił się niespodziewanie wczoraj. Zaraz po ruszeniu zauważyłem, że prędkościomierz oraz wskaźnik zużycia paliwa tkwią w miejscu. Czasami pojawiają się jakieś oznaki życia, raczej po mocniejszym dodaniu gazu czy podczas cofania. Ale to tylko na chwilę, przy czym wskazówka prędkościomierza wychyla się do 40 - 50, by za chwilę spaść do 0.

Jest jeszcze druga kwestia, której nie potrafię wyjaśnić. W czasie jazdy po przejechaniu kilku, kilkunastu kilometrów zapala się lampka od ABS oraz środkowa kontrolka od utraty przyczepności. ABSy są w tym momencie wyłączone. Czy tak powinno być? Jeśli nie to co z tym zrobić?

Gdyby ktoś mógł pomóc radą będę bardzo dźwięczny :)

Opublikowano
a jasne że sprawdzisz który, nawet bez przyżadów,podnies samochód,tak zeby koła były w powietrzu,włacz stacyjke(tak żeby pompa od absu pracowała słychać ją)a potem kręc kołami,tzn każdym z osobna i po kolei,w sprawnych kołach(czujnikach)bedzie słychać jak pompa od absu wydaje z siebie dziwieki(czyli sygnał jest czytany)a w kole w którym jest coś nie tak bedzie cisza,nieznaczy to ze masz uszkodzony czujnik,może być przerwa gzdieś na kablach,a co do predkosciomierza i paliwka,z tego co wiem te kable idą razem w tył auta i własnie może być gdzieś przerwa w obwodzie(sprawdż polączenia kabli,wysusz i psiknij sprayem do połaczen elektr),a jak chcesz sprawdzic czujniki na bank,to weż ohmomierz i zmierz rezystancje(opór)powinno być ok 1 ohma(z tlerancją do 0.15)istnieje jeszcze możliwosć ze padły ci zegary,ale to już do fachowców ,lub podmień z kimś(uwaga na airbag,odłacz klemy od aku)zawsze to taniej niz na serwis jechać a tam też mogą oszukać i ciemnoty nawciskać
Opublikowano

Dzieki serdeczne za rady odnosnie moich niespodziewanych klopotow. Teraz chociaz wiem od czego zaczac sprawdzanie :)

Jak tylko bede mial jakies wymierne efekty (lub nowe pytania ;) ) dam znac.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki!

Opublikowano

Witam, w mojej Beemce mialem identyczna awarie. Swiecila sie kontrolka abs i trakcji oraz nie dzialal predkosciomierz i wskaznik zuzycia paliwa. Identyczne zjawisko jak opisal autor postu.

W moim przypadku, po przejechanniu paru kilometrow wrocilo wszystko do normy. W zwiazku z tym, mysle ze nie padl mi zaden czujnik, tylko jakis problem jest na kablach. Ale jak to sprawdzic to juz nie wiem, nie znam sie na tym.

Koledzy poradzcie cos.

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Tak jak pisałem wcześniej i autor postu wczesniej tez nie działało nic,palił się ABS ASC I NIE BYŁO ŻADNEGO INFO NA LICZNIKU I OKAZAŁO SIĘ ZĘ PADŁ W LEWYM TYLNIM KOLE CZUJNIK ABS-U .Po wymianie z małymi kłopotami z wyciągnieciem go wszystko wróciło do normy.Pozdro!!!!!!!

Opublikowano

W moim poprzednim poscie chcialem ujac, ze u mnie po jakims czasie kontrolka abs i trakcji przestaly sie palic, wariujacy predkosciomierz i wskaznik zuzycia paliwa tez sie naprawil.

Mysle, ze skoro jest wszystko ok teraz, to znaczy ze czujnik nie padl (kontrolki abs i tc palilyby sie non stop). Uwazam, ze problem tkwi gdzies w kablach, wtyczkach...cos poprostu czasem nie laczy.

Co o tym myslicie ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mysle, ze troche juz wiem, a mianowicie padly 2 czujniki z tylu...

Gdyby ktos mial takie na zbycie, prosze o kontakt