Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem z obrotami. Na postoju czasami tak jakby się zadławił silnik i zaraz wzrastają obroty po czym po chwili jest ok. Podczas jazdy ze stałą prędkością czasami bardzo lekko się dławi, czuć minimalne szarpnięcia. Czy może to być sonda lambda ?

Silniczek krokowy czyściłem WD40 wyleciało trochę syfu.

Jak wygląda kwestia zapłonu w tych silnikach ? może się coś przestawiać, wyrobić ?

Silnik nigdy nie miał gazu.

Burn Ur rubber not Ur soul :)
Opublikowano
Zapłon jest z cewek. Jedna na każdy cylinder. Wyprzedzenie zapłonu ustala ECU, a on robi to wg wskazań czujników, więc tam może się coś "przestawić"

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem sondę, jest lepiej i wkreca sie lepiej. Krokowiec wyczyszczony. Teraz chyba zajmę się wtryskami, bo wyczytałem, że oringi mogą puszczać i bedzie lewe powietrze się dostawało. Sprawdzę również przepływkę czy jest szczelne wszystko. Zobaczymy czy to coś da ;)
Opublikowano
Wymieniłem sondę, jest lepiej i wkreca sie lepiej. Krokowiec wyczyszczony. Teraz chyba zajmę się wtryskami, bo wyczytałem, że oringi mogą puszczać i bedzie lewe powietrze się dostawało. Sprawdzę również przepływkę czy jest szczelne wszystko. Zobaczymy czy to coś da ;)

Ja miałem problem z dostanie takiego o-ringa, bo nietypowy rozmiar: 7,52X3,53. Kupiłem dopiero w Brado (sklep z o-ringami :D ) w Bielsku. Mam gdzieś jeszcze conajmniej 6 jakbyś miał problem.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

Ja miałem problem z dostanie takiego o-ringa, bo nietypowy rozmiar: 7,52X3,53. Kupiłem dopiero w Brado (sklep z o-ringami :D ) w Bielsku. Mam gdzieś jeszcze conajmniej 6 jakbyś miał problem.

Muszę poświęcić trochę czasu w weeknd i zobczayć o co kam on :) Opcje moga być różne... Dzięki za propozycję, jak coś to dam znać :)

Zauważyłem, że jak stoję na światłach lub dodam gazu przy ruszaniu to tak jakby się zadławił obroty spadaja na chwilkę po czym wzratają do ok 1500rpm i się stabilizują, ale o co chodzi z tym to nie mogę dojść :(

Opublikowano

Wyczyściłem silniczek krokowy, przepływomierz, wszystkie gumy, przepustnicę i zmieniłem sondę lambda. Samochód nieporównywalnie przyśpiesza, silnik pracuje rewelacyjnie i wkręca się jak dziki. Na początku zanim po odłączeniu akumulatora się zaprogramował strzelił tak z wydechu, że sąsiedzi wyszli :P Ale później klasa :)

Polecam wszystkim tą operację. Czyściłem wszystko WD40, pomaga :D