Skocz do zawartości

Klimatronic, obroty wentylatora zepsuty czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wydaje mi się że mam problem w E39 z Klimatroniciem opiszę o co chodzi:

Silnik jest nagrzany na maxa,a w kabinie temperstura standart powiedzmy 18oC.Przycisk "AUTO" wciśnięty świeci,o to daję prawo, lewo na maxa 32oC, a obroty wentylatora najwyżej na 40%-50% dochodzą, a z tego co pamiętam wcześniej to do 90% dochodziły na "AUTO". tylko manualnie mogę je podnieść. To zachowuje się podobnie do tego jak silnik jest zimny, na początku obroty są małe potem jak się nagrzeje to rosną, wiadomo żeby zimnym nie dmuchać.

I teraz mam pytanie sprawdźcie jak jest u was.

1. Jeżeli chodzi o te obroty?

2. Jak się wciśnie raz przycisk "AUTO" to na wyświetlaczu od klimatronica powinien pojawić się napis "AUTO" a czy jak się wciśnie drugi raz to czy zniknie, mi znika tylko jak ręcznie zmienię obroty wentylatora, może coś z elektroniką?

3. Jest coś takiego jak czujnik temperatury płynu chłodzącego do klimatronica i czy może mieć to wpływ na obroty wentylatora, bo może nie ma impulsów że silnik jest ciepły?

Pozdrowienia

Opublikowano

Witam,

Akurat dziś bawiłem się swoim klimatronikiem i po ponownym wciśnieciu auto nic się nie działo. Wyłączyć auto da się tylko manualnie! Dodam że u mnie wsyztsko jest dobrze, więc tak poprostu ma być.

Opublikowano

Mój przycisk auto zachowuje się dokładnie tak samo jak u was ale dzięki bo niemiałem pewności. Wczoraj jeszcze raz pokombinowałem i ten mój klimatronic dziwnie jednak coś chodzi opiszę jeszcze raz może w punktach.

1 Silnik jest gorący, "auto wciśnięte" ustawiam temperatury z (18oC-20oC) na 32oC a obroty wentylatora klimatronic tylko do 50% podbija, a powinien w okolice 90%

2 Wyłączam zapłon, wiadomo że jak następnym razem go włączę to zapamięta moje ustawienia temperatury.

3 No to włączam i wszystko jest ok "auto się świeci", wyświetlaczu 32oC obroty rosną tak do 90% same to jest ok tak powinno być.

4 Obniżam temperaturę do (18oC-20oC) obroty spadają w okolice 30% i zaraz znowu podwyższam do 32oC i teraz to tylko już do 50% dojdą

I tak w kółko można, Da się z tym jeździć ale sami wiecie jsk coś nie gra to denerwuje. Zastanawiam się gdzie szukać powodów tego zachowania, w ostateczności do serwisu pojadę.

Pozdrowienia