Skocz do zawartości

E39 530i, drgania samochodu tylko podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

BMW E39 530i 2001r. z instalacją gazową

Od pewnego czasu zauważyłem drgania w moim BMW podczas jazdy, a w szczególności w trakcie utrzymywania prędkości i delikatnego przyśpieszania, jak przyspieszam szybko to niczego nie zauważam. W dodatku towarzyszy temu falowanie obrotów, te dwa zjawiska zachodzą jednocześnie. Drganiom towarzyszy specyficzny dźwięk(wwwwmm). Nie drży cały czas tylko ma charakter pulsacyjny. Na gazie jest bardziej odczuwalne niż na benzynie. Mechanik zlecił wymianę separatora oleju(tzw. filtra odmy) wraz z przewodami i tak zrobiłem, koła są wyważone i z nimi wszystko w porządku, skrzynia była sprawdzana, wymienione świece i filtr powietrza, z instalacją gazową też wszystko ok, podpięcie pod komputer nic nie wykazało. Byłem u kilku mechaników i każdy mówi co innego. Może ktoś z was miał podobny przypadek Proszę o pomoc.

Z góry dzięki :)

Opublikowano
A czasem ktorys wtryskiwacz nie siada ? moze to byc tez reduktor gazu albo swiece. Musialby kolega dokladniej okreslic co to za drgania

Xdrive

Koder

Opublikowano
świece były wymieniane, a cała instalacja od gazu sprawdzona, drgania powtarzają się cyklicznie co 2-3 sekundy, czuć je na całej budzie, jak już pisałem towarzyszy temu spadek obrotów tzn. podczas drań obroty delikatnie spadają
Opublikowano
na innym forum napisali, że to sprzęgło hydrokinetyczne co o tym myślicie?

Wpadl mi do glowy jeszcze kompresor klimtyzacji, ale wtedy działoby sie tak tylko na wlaczonej klimie.

Mogą mieć racje ze to automat.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Jeszcze warto podmienić cewki. Krokowiec do czyszczenia. Nie robiłem tego osobiście, ale to częsty przypadek w innych autach. Ciepły i zimny nie zmienia się nic? No i przede wszystkim podłącz pod kompa i zobacz co się dzieje, Dolot też sprawdź bo przez nieszczelność, spękania też potrafi głupieć.
Opublikowano
na steptronicu i automacie tak samo?
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
Sprawdziłbym przepływomierz. Miałem podobnie w M43 jak zaczynał się kończyć (ale nie na tyle żeby komp pokazał już błąd), jakby mu się obroty przycinały...
Tomek
Opublikowano
Sprawdziłbym przepływomierz. Miałem podobnie w M43 jak zaczynał się kończyć (ale nie na tyle żeby komp pokazał już błąd), jakby mu się obroty przycinały...

A jakie miałeś dokładnie objawy? Czy też takie same?

Opublikowano
Był mułowaty i przycinał obroty, a przy przyspieszaniu drżał... Ale równie dobrze może to być również któryś z objawów opisywanych powyżej - krokowiec albo konwerter w skrzyni..
Tomek
Opublikowano
sprawdzę tę przepływkę, tylko na razie oddałem maglownice do regeneracji bo ciekła i ciężko chodziła więc samochód mam uziemiony, mogę podmienić przepływkę z innego bmw (np. dieslowego)? Czy musi być z tego samego modelu? Chcę sprawdzić czy to rzeczywiście ona, bo jednak kosztuje trochę, a nie chce wydawać na niepotrzebne zmiany
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Podpiąłem moje bmw pod komputer poprzez program Inpa, żeby sprawdzić przepływkę, tylko że nie bardzo wiem jak to przeczytać i zrozumieć, więc proszę o pomoc w odczytaniu tych wartości.

To są wartości na odpalonym silniku:

http://imageshack.us/a/img692/6093/29084763.jpg

Tutaj na zgaszonym silniku, obok wartości z przepływki jest wykrzyknik, on oznacza, że coś jest źle:

http://imageshack.us/a/img405/9518/52442419.jpg

A tutaj jakieś parametry pracy cylindrów, zdziwiły mnie bo tylko niektóre wykazują jakiś pomiar:

http://imageshack.us/a/img843/5256/54265351.jpg

Proszę o pomoc.

Opublikowano
kolego zmierz sobie napiecie ladowania bo jesli faktycznie jest tyle co na rysunku to o 4V za duzo. zdrowe dla elektroniki to nie jest
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"