Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich. Z gory przepraszam za brak polskich znakow, interpunkcje i ewentualne bledy - posze z telefonu.

Mam do Was pytanko. Dwa dni temu pojawił się u mnie pod maską dziwny dźwięk. Dopiega tak jakby z wnętrza silnika. Słychac go dość intensywnie zarówno w środku samochodu jak i na zewnątrz. Gdybym miał go opisać to idealnie do tego pasuje dźwięk starego odkurzacza, w którym totalnie wysiadło łożysko. Huczenie, co jakis czas zaharczenie, brzmi dokładnie jak łożysko. Jednak podejrzane bo slychac go z silnika. Myslalem ze ktoras pompa, a w niej lozysko, ale chyba nie. Czy w samym silniku sa jakies lozyska? Co to moze byc?

I kolejne pytanie: czy znacie na terenie wawy kogos (stosunkowo niedrogiego) kto moglby rzucic na to "uchem"? :) pozdrawiam

Opublikowano

Ok, z tym że takie elementy jak pompa wody, alternator itp są połączone paskiem, znajdują się głównie z przodu silnika lub po bokach, a ten dźwięk dobiega faktycznie jakby ze środka silnika, (z góry?, jakby przy głowicy?). Znajomy wspomniał coś o jakimś podparciu wału korbowego, możliwe?

Jak tylko będę miał możliwość - spróbuję najgrać.

Opublikowano
chyba możliwe ale się nie spotkałem. Pewnie jeżdząc z niskim stanem oleju, niskiej jakości oleju rzadko go zmieniając na czas i przedewszystkim przekręcony licznik w tył ten element mógł się zużyć. To coś na zasadzie panewki. Tylko jaki dźwięk takie cuś wydaje nie wypowiem się.
Opublikowano

Koledzy, już jest troszke sytuacja jaśniejsza.

Najprawdopodobniej łożysko w alternatorze. (Źródło dźwięku wprowadziło mnie w błąd).

Baaardzo szybką diagnozę postawił jeden z warsztatów na Białołęce.

Mam pytanko do Was. Znacie jakieś miejsce w W-wie, może okolice Białołęki, które stosunkowo niedrogo podjęłoby się regeneracji alternatora?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...