Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No fajne rzeczy czytam,

kupiłem parę dni temu BMW 318D z 2008 (188000km), z silnikiem N47D20A i takie rzeczy teraz czytam... :8)

No to jak, mam się bać - czy żałować ze nie wybrałem ponownie Alfy Romeo? :twisted:

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zarejestrowani
Opublikowano
Jezdzij, jak zdechnie to wymienisz silnik a wlasciwie jego czesc za jakies 3k i tyle, nie ma sie co bac na zapas :)

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
3 tysięcy to nie starczy . Silnik , przekładka , olej , płyn chlodniczy , filtry to masz ok 5 tysi moze ciut wiecej a i jeszcze nie wiadomo co kupisz . Kupisz złom a za przekładke i tak trzeba zaplacic
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Ale przeciez calego silnika nie musi wymieniac, osprzet zostaje wiec i cena nizsza :cool2:

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano
Jak ja szukałem trójki z tym silnikiem i powiedziałem sprzedającemu o tym problemie to powiedział mi, że wystarczy wymieniać napinacz nawet co jakieś 80 tyś. Ponoć tak sie dowiedział.. Co na to powiecie ?
Sprzedam:
Opublikowano
Zauważyłem, że jak rano odpalam auto to można usłyszeć rozrząd przez jakąś chwile, aż silnik troche sie nie zagrzeje, wtedy jest cichutko. Mam sie czegoś obawiać ?
Sprzedam:
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Nie ja tak mam od prawie 70tys, można powiedzieć że to norma w tych silnikach , jak zmienisz olej na inny to na starcie będzie mniej słychać

Tel. +48-790-465-462

Opublikowano
Zauważyłem, że jak rano odpalam auto to można usłyszeć rozrząd przez jakąś chwile, aż silnik troche sie nie zagrzeje, wtedy jest cichutko. Mam sie czegoś obawiać ?

Jaki masz przebieg?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
udokumentowane, sprawdzone w 100% prawdziwe 161 tysi. więc jaki olej bo zbliża mi sie serwis. myslałem o EDGE 0w40 bo wkoncu taki poleca BMW
Sprzedam:
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich . Niestety problem zerwanego łańcucha dotkną również mnie . Podczas powrotu z wakacji samochód nagle zgasł nic nie pukało anie nie zastukało tak jak by padła pompa paliwa bo scholowaniu samochodu do warsztatu okazało sie ze zerwał się łańcuch rozrządu . Koszt naprawy (rozrząd głowica zawory) ma zamknąc sie miedzy 5-6 tys zl do tego jeszcze żeby było mało dwumasa sprzegło cala naprawa ma zamknąć sie okolo 10 tys podobno . Kupując moje bmw e90 318d 2008r z przebiegiem 132tys uwazałem żę auto posluzy mi niestety przy 173tys stało sie co sie stało. w Tym momencie została mi tylko naprawa myślałem na wymianą silnika ale niestety nie wiadomo co kupie sprzedający będzie mi obiecywał gruszki na wierzbie a morze po paru tys zrobi się to samo . pzdr
Opublikowano

Naprawiać możesz, jednak ja bym tego nie robił. Nikt Ci nie złoży tego jak fabryka (tak słabo ;)). Nie, ale tak na serio to kup silnik N47D20C, zaplacisz 3500 zł + wymiana i masz problem z głowy. Poszukaj silnika możliwie z najmniejszym przebiegiem. Ewentualnie za jakiś czas taki silnik możesz naprawić - przed zerwaniem się łańucha.

Temat przechodziłem kiedyś, moim zdaniem zabawa w naprawy silnika w czasach Allegro mija się z celem.

Opublikowano (edytowane)
Naprawiać możesz, jednak ja bym tego nie robił. Nikt Ci nie złoży tego jak fabryka (tak słabo ;)). Nie, ale tak na serio to kup silnik N47D20C, zaplacisz 3500 zł + wymiana i masz problem z głowy. Poszukaj silnika możliwie z najmniejszym przebiegiem. Ewentualnie za jakiś czas taki silnik możesz naprawić - przed zerwaniem się łańucha.

Temat przechodziłem kiedyś, moim zdaniem zabawa w naprawy silnika w czasach Allegro mija się z celem.

Ale co ma z głowy? W ''C'' jest inaczej rozwiązany rozrząd, czy jak :norty: ?

Edytowane przez qwertykk
Opublikowano

Nie, ale praktycznie nie ma ryzyka zerwania się łańcucha, a gdy rozrząd hałasuje to naprawa jest dużo tańsza, gdyż nie trzeba wymieniać korbowodu.

Po za tym ceny tych silników (z drugiej ręki) są identyczne, więc jakby co bierz C.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wymień rozrząd przed wsadzeniem nowego silnika i nie będzie ryzyka - W wersji C wymieniasz łańcuchy i zębatki. Koszty wymiany przy wyjętym silniku to praktycznie tylko koszty części. Z nowym rozrządem nie ma prawa się zerwać.
Opublikowano
silnik kupie za 3,5tys za wymiane rozrządu krzyczą mi 2 tys do 2,5 tys czyli nadal wychodzi mnie 6 tys czyli na jedno wyjdzie jak doleci dwumasa dobrze mowie czy nie ??
Opublikowano
Jak nie ma ryzyka, skoro jest dokładnie taki sam rozrząd? tak dla info?

No a co ma piernik do wiatraka? Przecież chodzi o stop z którego wykonane są dane podzespoły silnika.

Opublikowano
silnik kupie za 3,5tys za wymiane rozrządu krzyczą mi 2 tys do 2,5 tys czyli nadal wychodzi mnie 6 tys czyli na jedno wyjdzie jak doleci dwumasa dobrze mowie czy nie ??

No dobrze, ale w Twoim obecnym silniku prawdopodobnie masz też do wymiany głowicę. Sprawdzałeś to w ogóle? Czy tylko słuchasz co Ci mówią mechanicy "na czuja"? Robierz ten silnik i zobacz jak to w środku wygląda. Jeśli pękła głowica to zapomnij o naprawie, bo to się mija z celem moim zdaniem. Lepiej mieć fabryczny silnik i tylko wymienić rozrząd. Jak tutaj ktoś coś źle Ci poskłada to będziesz wiecznie narzekał.

Masz też inne wyjście, wymień silnik i sprzedaj auto, kup sobie beznynę, albo coś, tam łańcuchy się nie zrywają ;)

• Członkowie klubu
Opublikowano

Za tyle to robią z wyjęciem silnika/skrzyni biegów. A rozrząd i tak musisz wymienić na nowy w każdym silniku (w C same zębatki bez wałka).

Opublikowano
Jak nie ma ryzyka, skoro jest dokładnie taki sam rozrząd? tak dla info?

No a co ma piernik do wiatraka? Przecież chodzi o stop z którego wykonane są dane podzespoły silnika.

A to z innych stopów były robione rozrządy w wersjach np. A??

Opublikowano

Poczytaj sobie, poszukaj, co mam Ci linki wklejać? W C jest poprawionych kilka rzeczy i jest mniejsza szansa na zerwanie łańcucha.

Uzyj GOOGLE.COM i pewnie coś znjadziesz.

Opublikowano
Poczytaj sobie, poszukaj, co mam Ci linki wklejać? W C jest poprawionych kilka rzeczy i jest mniejsza szansa na zerwanie łańcucha.

Uzyj GOOGLE.COM i pewnie coś znjadziesz.

Skoro masz te linki i info o zmianie materiału - potwierdzoną - to podziel się tą wiedzą :cool2: