Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na dniach będę musiał zatankować swoją Bawarkę pod sam korek,tak żeby do baku weszło mi jak najwięcej paliwa.

Nie próbowałem jeszcze zatankować jej do pełna(w polsce,przy naszych cenach to nie lada wyczyn) ale zapewne jak w większości samochodów w E34 też powinien być gdzieś zaworek we wlewie paliwa służący do odpowietrzania i zarazem pozwalający na wlanie większej ilości benzyny.

Także pytani jest następujące:gdzie taki zaworek się znajduje? :)

Opublikowano

To zależy czy masz katalizator czy nie.W Twoim aucie z baku idzie rurka do zbiornika wyrównawczego (w sedanie widać go w bagażniku po prawej stronie na nadkolu) a stamtąd jest wyprowadzona rurka w dół,pod podwozie (jeśli brak katalizatora) lub pociągnięty jest do komory silnika i za lewym reflektorem w kącie podłączony do filtra z węglem aktywnym i dalej do dolotu.

W korku nic nie ma,jest szczelny.Dodatkowo jest połączenie między górą baku a wlewem paliwa osobną rurką,do wypuszczenia powietrza przy tankowaniu.

Sprawdź czy masz bak plastikowy czy metalowy.W metalowym z racji wieku mogą się pojawić dziury.Woda z paliwa się skrapla od wewnątrz w górnej części i tam następuje (prawie zawsze po kilkunastu latach) perforacja,miałem tak w e28.

Widziałem raz na stacji jak gość do Volvo wlewał paliwo,a ono wylewało się na glebę,jak się okazało właśnie przez dziury z wierzchu zbiornika :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ! ;)

Bak mam plastikowy,a moja Bawarka to wersja z katalizatorem.

Troszkę się pogubiłem i wciąż nie wiem co zrobić,żeby do baku wlać jak najwięcej paliwa(bo rozumiem,że coś jednak odpowietrzać trzeba )