Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chłopaki jeszcze takiego tematu chyba nie było wszystko związane z konfiguracją DIS z emulatorem głowicy. A jak skonfigurować DISa z fizycznym ICOMEM? IP mojego icoma to 169.254.92.38, jakie ustawienia są potrzebne do DIS V57 od trandolfa? Trzeba ustawiać coś w VMWare oraz DIS? Przerabiał to ktoś?

Z góry dzięki, będę odpisywał jak najszybciej.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
A jak posiadam kabel USB-OBDII i podłącze do niego jeszcze ten kabel z Icoma OBDII to będzie chodziło czy będzie lipa? Czyli Icoma nie zrobie z DISEM żadnym sposobem?

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
Icom nie działa z DIS, słyszałem ze sss progman działa z icom ale i tak są problemy. ICOM działa z NCS Winkfp inpa, przetestowane osobiście.
Opublikowano
Tak z inpa, ncs oraz winkfp działa Icom. Również testowałem. Ale nie rozumiem dlaczego nie działa z DISem... Głowica też jest pod LAN. Poprostu tego nie rozumiem? A z SSS jakie są problemy?

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

ICOM dedykowany jest do isty,może się różnić jakimś protokołem itd. nie wiem jakie bo nie testowałem z sss ale ponoć są nie wystarczy zmiana IP, nikt też jasno nie opisał o co chodzi dokładnie.

Ale po co Ci sss progman jak wg mnie ista p jest nowsza, łatwiejsza w obsłudze itp. A za disa masz ista d.

Opublikowano
O to chodzi, że bawię się już parę dni ISTA D oraz ISTA P i według mnie DIS jest łatwiejszy. Jak zaadaptować nową przepływkę w ISTA/D? Tam mogę tylko aktywować na chwile jakieś urządzenie np. pompe paliwa i to wszystko. Nie mogę rozkminić jak zaadaptować przepływomierz i czujnik deszczu... Oraz jak zmienić wartości wtrysku w ISTA D. Jak bym to wiedział to pewnie inne rzeczy poszły by łatwiej. Możesz mi jakoś pomóc?

Pozdrawiam,

Maks

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak z inpa, ncs oraz winkfp działa Icom. Również testowałem. Ale nie rozumiem dlaczego nie działa z DISem... Głowica też jest pod LAN. Poprostu tego nie rozumiem? A z SSS jakie są problemy?

Inna wersja Ediabas i tyle. Ten sam powód dla którego DIS nie działa z emulatorem głowicy i Ediabas 7.x.x

Opublikowano
Czyli da się uruchomić ICOM z disem? To jaka wersja ediabas jest potrzebna żeby to zadziałało? I co jeszcze, jakieś ustawienia poza tym Nerwus?

Pozdrawiam,

Maks

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie uruchomisz no chyba ze zaczniesz grzebać w samym DIS'e ale nie sadze żeby ktoś to robił wcześniej.
Opublikowano
Co Ty się uparłeś tak na tego DISa z ICOMem, lub jak inni progman i ICOM,masz ista/d i ista/p za darmo i jeszcze narzekasz. Chcesz DIS to interfejs USB lub głowica i po problemie. DIS czy Progman to już przeszłość, kupowałeś po to ICOMa by się bawić z DISem lub SSS? Ciesz się że ICOM działa z inpa, winkfp itp.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Na początku jest się ciężko przyzwyczaić, szczególnie z upierdliwym kasowaniem wszystkich błędów jednocześnie... a szczególnie braku możliwości podglądnięcia błędu bezpośrednio w sterowniku... ma to swoje uzasadnienie, szczególnie w nowych wozach, ale dojdziesz do tego jak trochę zębów na tym zjesz... Genralnie ISTA to naprawdę potwór z ogormnymi możliwościami, nie odbiega niczym od DIS'a a wręcz jest dużo lepsza... BMW odwaliło kawał dobrej roboty, jak zwykle... ISTA OSS jest równie przyjemna, ale rzeczywiście łącze się haczy... a uaktualnienie wozu, czy wymiana sterownika z potrzebą programowania trwa naprawdę o wiele za długo... dla przykładu, dość dobrze wyposażone e60 LCI, przy wymianie ecu silnika, łacznie z aktualizacją zajeło 9,5 godziny
Opublikowano
W DIS jakoś wszystko jest dobrze opisane, np. funkcje car&key memory. Zaznaczamy sobie funkcje i aktywujemy. A w ISTA? Jakoś mało opcji jest w ISTA.

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
W DIS jakoś wszystko jest dobrze opisane, np. funkcje car&key memory. Zaznaczamy sobie funkcje i aktywujemy. A w ISTA? Jakoś mało opcji jest w ISTA.

carkey memory, jest równie dobrze opisana w ISTA/P, po prostu zaznaczasz ptaszek wykonaj i tyle... pozatym ta funkcja w DIS dawno zniknęła gdy pojawił się SSS Progman, ale rozumiem, że używasz modyfikowanego dis'a v57 z funkcją programwania zaimplementowaną z V44... to takich udogodnień niema, a właściwie to są, ale szkoda się ropzisywać, jak i tak nie kupisz wymagnego sprzętu do takiej imprezy...