Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj stałem się posiadaczem bmw 318is sedan i tutaj rodzi się pytanie ponieważ posiadałem wcześniej bmw z silnikami 4 cyl ale moc tego mnie zaskakuję i czy to możliwe żeby is kręcił się poza obrotomierz czy to wina popsutego obrotomierza ? Chciałem jescze zapytać o zegary na youtube lub czasem w internecie można znaleźć jak np w miejscu przebiegu pokazana jest prędkość lub wartość obrotowa wyświetlana cyfrowo czy mógł by ktos opisać jak to włączyć znalazłem instrukcję w języku angielskim i gdy według niej postępuję to nie działa za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
U mnie też nie działa, może to jest zależne od obecności OBC?
Opublikowano
Tylko właśnie widziałem w internecie jak facet robił to w bmw w którym miał obc1 wcisnoł reset zrobił test zegarów a za drugim razem zadzwonił gong i już mógł zmieniać funkcje hmm no cuż nie da się to trudno :P ale ciekawy gadżet :) Pozdro
Opublikowano

Gość pokazuje po pepichowemu, żeby na zgaszonym silniku to robić, ja robiłem na włączonym, może w tym problem

Opublikowano

Kurde nie doczytałem przed 97 nie będzie działało

IC (instrument cluster) tests 1-15

1995 - 1998 (99) 318ti

1996 - 2000? Z3

1997 - 1999 E36 4dr/coupe/convertible/M3

Opublikowano
Wiem wiem że m42 to nawet fajnie :P ale czy wychodziły jakieś specjalne wersje tego silnika tuningowane fabrycznie ? czy to że kręci sie do 7.500 to tylko może być chip wieś tuning albo przekłamania licznika ? Swoją drogą fajnie wiedzieć że ma sie kuty wałek :P
Opublikowano
m44 a m42 136

m42 i m44 mają 103KW czyli ~ 140KM.

Wracając do tematu, to że kręci się do 7,500 obr/min może być spowodowane ingerencją poprzedniego właściciela w sterownik silnika :twisted: Podjedź gdzieś na diagnostykę komputerową i sprawdzisz czy licznik nie przekłamuje.

http://img820.imageshack.us/img820/8426/bkpy.jpg

EX: 530 dA