Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Katalog (realoem) pokazuje, że w moim aucie moduł komfortu jest niekodowany (dokładny opis to: "Moduł podstawowy 5 niekodowany"). Czy oznacza to, że mogę wymienić ten moduł na inny egzemplarz i wszystko będzie działać bez konieczności ingerencji softwarowej?

realoem znajduje dla mojego samochodu pięć wersji modułu komfortu (jedna jest dostępna, produkcję pozostałych już zakończono). Czy można je stosować wymiennie bez żadnych konsekwencji?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem doświadczalnie. Może komuś się przyda.

W mojej 328i był oryginalnie moduł komfortu o numerze 61 35 4 533 551. Realoem pokazywał kilka możliwych numerów modułów. Udało mi się dostać taki o numerze: 61 35 6 963 338. Po wymianie modułu zamek centralny zaczął pracować poprawnie tj. zawsze otwiera i zamyka. Natomiast przestały działać elektryczne szyby w tylnych drzwiach. Stąd wniosek, że numery modułów komfortu pokazywane przez realoem mogą dotyczyć różnych wersji wyposażenia i jak ktoś ma bogatsze wyposażenie, to wsadzając moduł o innym numerze ryzykuje, że coś z wyposażenia przestanie działać.

Ja na razie zostawiam ten nowy moduł. Wrócę do oryginalnego jak wymienię przekaźniki.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

myślę, że to dobry temat. Panowie nagle przestał działać zamek w prawych drzwiach, dodam że szyba w lewych tez nie daje oznak życia. Czy to może być ten moduł? Jeśli tak to skąd i za ile można go wziąć poza aso.

E46 316ti Compact

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdź połączenia przy module. U mnie wariowały szyby tylne, a przyczyną był słaby styk w jednej z kostek przy module.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
myślę, że to dobry temat. Panowie nagle przestał działać zamek w prawych drzwiach, dodam że szyba w lewych tez nie daje oznak życia. Czy to może być ten moduł? Jeśli tak to skąd i za ile można go wziąć poza aso.

E46 316ti Compact

Może być wina modulu lub połączenia jak kolega mówił, co do zamków jeżeli nie działają wszystko to padają przekaźniki...

Moduł oprócz ASO używki po forach albo allegrodo...