Skocz do zawartości

[320d] Problem z ładowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Raz na jakis czas (raz/dwa razy na tydzien) w aucie zaswieci mi sie choinka na desce (ABS , DCS, ręczny, opony itd...) Dzieje sie to bardzo rzadko, ale zawsze potem pojawia sie błąd "napiecie wyższe niż 18V". Tyle wiem napewno :) Nie ma zadnej reguły odnosnie tego, kiedy to sie zdarza. Od jakiegos czasu odpalam test 09 w ukryty menu i tam wszystko wyglada ok (13.8-14.2). Akumulator zimą jednego dnia odmówił posłuszeństwa - ale była to najzimniejsza noc, a auta nie ruszałem dwa dni. Sprawdziłem klemy - wszystko wyglada ok. Jeden kabelek od przewodu klemy pirotechnicznej (podłączony do plusa, chyba taka jest jego rola) jest przerwany i "dyndał" do wczoraj luzno (narazie go odłączyłem, wlasnie sie zajmuje jego naprawą )

Co może byc przyczyna tego sporadycznego przeładowania?

- słaby akumulator?

- wadliwy regulator napiecia?

- jakies przebicie/zwarcie gdzies w aucie?

v40 -> s60 -> s40 -> s60 -> wrx -> e90 ->A6
Opublikowano

Nie ignoruj tego!

W drugim aucie w domu spod znaku lwa były różne cuda z kontrolkami, błędami itp. Elektrycy tylko kasowali za diagnozę a nie umieli znaleźć przyczyny.

Ostatecznie winnym okazał się alternator-dawał czasami nawet 28V! Przy okazji zjarał się komp od silnika :(

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

podlacze sie pod temat czy ladowanie 13.9 14v jest dobre?

zauwazylem ze niekiedy menu mi ciemnieje

Opublikowano
  • Autor

Hmm...

Moj problem zniknął po naprawieniu kabelka od klemy pirotechnicznej :) Ciekawe ....

Jeden z przewodów był przerwany przy wtyczce i "dyndał" - po jego naprawieniu wszelkie historie z ładowaniem/błedami dcs/abs ustały :)

Opublikowano
  • Autor
podlacze sie pod temat czy ladowanie 13.9 14v jest dobre?

zauwazylem ze niekiedy menu mi ciemnieje

Mi ładuje 13.8 do 14.2- wiec Twoje chyba jest poprawne. Akku przed zima chyba wymienie, bo ostatniej, po najzimniejszej nocy i dwoch dniach bez ruchu auto powiedziało, ze nie bedzie odpalac :) Chociaz z drugiej strony - regularnie jezdzone odpalalo bez problemu.

Opublikowano
(...)zauwazylem ze niekiedy menu mi ciemnieje

Bo ma czujnik i w zależności od jasności otoczenia, ciemnieje bądź jaśnieje. Przyglądnij się pod kontrolką DTC na desce rozdzielczej, jest taka mała kropeczka. To jest czujnik który za to odpowiada.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
u mnie nie ma zadnej kropeczki
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sorki jest u mnie !!ale wydaje mi sie ze nnie reaguje bo jak ajde w ciagu dnia sciemnia mi sie i podjasnie tak samo na panelu radia

a dzis jak jechalem przykaldalem reke i sie sciemnialo pozniej poswiecilem i tez pociemnialo!!jak odstawielm reke i swiatlo ,komputer dal wiecej mocy !nie rozumiem tego jaby odwrotnie dziala ale nie do konca ciekawe..