Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem polega na tym, że podczas działania klimatyzacji slyszalne jest "wycie" (chyba sprężarki). Zmienia się ono wraz z obrotami silnika np. podczas redukcji przed skrzyzowaniem slychac jak obroty sprezarki spadaja, ale tylko gdy klimatyzacja jest włączona i gdy sprężaka również jest załączona. Podejrzenie padło na łożysko kompresora, zostało ono wymienione wraz z kołem pasowym alternatora (ponoc juz nadawalo sie do wymiany), rolką prowadzącą oraz rolką napinacza. Problem niestety pozostał. Z informacji uzupełniających dodam, że samochod ma przejechane 185 tys km, silnik N42B18, klima manualna działa, chłodzi i dmucha. Czyżby była to kończąca sie sprężarka?

pozdr

Opublikowano

Mam identyczny problem.

viewtopic.php?f=69&t=182460

Jak go rozwiązujesz?

Ostatnio byłem u elektryka, wymienił łożysko alternatora bo podobno już zaczęło hałasować, rolka napinacza na chwilę została założona nowa ale nie zmieniło to sprawy z hałasem, więc zamontowana została stara.

Elektryk powiedział, że gdy założyli krótszy pasek wielorowkowy i pominęli sprężarkę klimy to wycia nie było.

Zastanawiam się czy wymieniać łożysko sprężarki czy lepiej kupić całą sprężarkę już po regeneracji w sprawdzonej firmie.

Opublikowano

Planuje dzisiaj podjechać i uzupełnić ewentulane ubytki czynnika. W którymś przypadku to pomogło, ponieważ czynnik też smaruje caly uklad, wiec jego ubytek może skutktować niedostatecznym smarowaniem. U mnie występuje to tylko w czasie jazdy, na postoju cisza. Dam znać po operacji z czynnikiem czy dało to jakiś efekt. Jeśli nie, to też zastanawialem się nad regeneracją lub wymianą kompresora, ponieważ wymiana łożyska nie pomogła.

pozdr

Opublikowano

Wiec tak, czynninka mialem 0,325kg zamiast ~0,740kg, został uzupełniony jak i zostało dodane 10g oleju do układu. Po przejechaniu kilku kilometrów mogę stwierdzić, że wycie/buczenie zniknęło. Oprócz tego zauważyłem, że jak włączam klime, dzieje się to wiele łagodniej niż wcześniej, bez niepokojącego i głośnego tyknięcia. U mnie uzupełnienie czynnika pomogło (póki co) i wychodzi na to, iż niepotrzebnie wywalałem 800 zł na wymiane łożyski i rolek :? kiedy uzupełnienie gazu kosztowało 80 zł... Jeszcze jedna sprawa, tak jak wcześniej pisałem u mnie buczenie występowało tylko w ruchu.

pozdr

Opublikowano
OK wielkie dzięki za info w takim razie ja też spróbuję na początek tak zrobić jak nie pomoże to wtedy walka ze naprawą sprężarki. :cool2: