Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko czy wymianie turbo które uległo zniszczeniu, trzeba płukać silnik , czy wystarczy wyczyscic dolot, i zmienić z 2 razy olej i filtr ?

Pierwsze zalanie olejem , zrobie z 200 km i później znów zmiana oleju na docelowy?

Czy zastosowac jakaś płukanke?

Jakieś czynnosci zalecacie przy zabiegu wkładania nowego turbo ?

Opublikowano
No te czyności co ty mam już za sobą pozostał olej i filtr oleju, z tym płukaniem to chyba też się wstrzymam, wymienie tylko olej 2 razy chyba
Opublikowano
Witam ja też wymieniałem turbo 1,5 roku temu i nie płukałem silnika, tylko doloty i IQ dobrze wymyłem wymieniłem olej, filtry no i pdstawa to wszystko czysto i szczelnie złożone i dokładnie i autko smiga bez problemowo :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
turbo wymienione, wszystko sii, aleee.....kopci na siwo -błękitno , moze to być spowodowane że nie płukałem kata i reszty wydechu?? długo tak bedzie, czy ma coś to wspolnego z separatorem oleju, mam plastikowy i wyczyscilem go
Opublikowano
Witam prawdo podobnie wypalają sie resztki oleju w wydechu ,chyba ze cos z turbiną.Jesli silnik w pożądku nie ma przedmuchów to odma nie ma nic do tego
Opublikowano
kurcze mam wracac tym autem z 1200 km do polski w przyszły weekend , kurcze takie niepewne to :P długo to kopcenie będzie, jak jee przyspieszyć , może na autobanie je przegnać ?
Opublikowano

przez ten tydzien powinno sie wypalic jak poganiasz troche po miescie ,przygladaj sie bo jesli to tylko w wydechu to co dnia powinno mniej kopcic .

Na autostradzie raczej bym nie ryzykował bo jak mocno dogrzejesz wydech moze sie ten olej z sadzą zapalic .