Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na tym gorącu ostatnio mam problem z otworzeniem mojej E46.

Naciskam otwieranie i nic.

Naciskam zamykanie (coś tam pykjnie) i dalej nic.

Proszę o pomoc

tylko na gorącu tak się dzieje

Edytowane przez haker151
BMW e46 Touring TC Witamin
Opublikowano

witam

Podepne sie pod temat ..mam idealny problem + na upale nie dziala klima (nawiew nie dmucha) jak autko postoi w garazu, przez noc lub gdy poprostu jest chlodno wszystko wraca do normy, i klima i zamki.Ostatnio klima po ochlodzeniu sie juz nie odpalila(jak zalaczam klime to cos tam sie dzieje tylko nie wieje :) )...co moze byc przyczyna i czy samemu jestem w stanie to zrobic sam. help 34 stopnie w cieniu...

Opublikowano

Klima działa normalnie tylko z otwieraniem jest problem.

Bagażnik otwiera się normalnie.

BMW e46 Touring TC Witamin
Opublikowano

@radziomlawa dobrze napisał.

To przekaźnik. Jeżeli bagażnik i szyby (otwieranie z kluczyka) działa normalnie oraz masz problem z przyciskiem na desce rozdzielczej to na 100% przekaźnik. Jest to dość częsty problem i zdarza się w różnych autach również innych marek. Nie ma co z tym jechać do serwisu, bo podepną Ci pod kompa i jedyne co powiedzą to, że trzeba wymienić... cały moduł komfortu, co kosztuje jedyne 1500zł. Oczywiście głupotą jest wymienianie całego, skoro reszt działa i uszkodzony jest jeden przekaźnik na nim. Ja nawet podejrzewam, że on nie tyle, że jest uszkodzony, co ma walnięty styk, który reaguje na temperaturę. Nie jestem specem od elektroniki, ale zauważyłem, że u mnie to szwankuje gdy nagle robi się ciepło, albo gdy spada temperatura. Podejrzewam, że styki są z różnych stopów i mają różne własności termiczne co powoduje iż przestają odpowiednio działać przy zmianach temperatury. Potem gdy temperatura się unormuje to oba materiały "zrównują się" i zaczynają działać normalnie. U mnie np jak stał na słońcu gdy zaczęły się upały to przez pół dnia nie chciał się otworzyć z pilota, potem nagle zaczął działać i do teraz ani razu się nie zaciął. Na forum już wiele razy o tym było i są też porady co z tym zrobić. Najlepiej pojechać do dobrego elektronika samochodowego, który Ci to wylutuje i wlutuje na nowo, albo wymieni. Ja osobiście się boję to dać jakiemuś partaczowi, bo więcej może z tym szkody narobić niż pożytku.Przy okazji jak ktoś zna dobrego elektronika, który miał już z takim problemem do czynienia w okolicach Zabrza, to będę wdzięczny za namiary ;)

TKHolding Architecture BIM VR

http://www.tkholding.pl

http://www.facebook.com/TKholdingPL

http://www.youtube.com/c/TKHolding

Film "Dlaczego Polacy boją się elektryków?" =>

Opublikowano
a czy za dzialanie klimy jak w moim przypadku rowniez odpowiada taki modul??centralny sie uspokoil sam za to ta klima... pod podanym linkiem nie doszukalem sie wzmianki o klimie a przy obecnych temperaturach to urzadzonko przydalo by mi sie znacznie :) a jakby byl koniec czynnika (nabijany we wrzesniu..) to chyba chociaz wentylator bu sie krecil (nawiew), czy nie?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
@radziomlawa dobrze napisał.

To przekaźnik. Jeżeli bagażnik i szyby (otwieranie z kluczyka) działa normalnie oraz masz problem z przyciskiem na desce rozdzielczej to na 100% przekaźnik. Jest to dość częsty problem i zdarza się w różnych autach również innych marek. Nie ma co z tym jechać do serwisu, bo podepną Ci pod kompa i jedyne co powiedzą to, że trzeba wymienić... cały moduł komfortu, co kosztuje jedyne 1500zł. Oczywiście głupotą jest wymienianie całego, skoro reszt działa i uszkodzony jest jeden przekaźnik na nim. Ja nawet podejrzewam, że on nie tyle, że jest uszkodzony, co ma walnięty styk, który reaguje na temperaturę. Nie jestem specem od elektroniki, ale zauważyłem, że u mnie to szwankuje gdy nagle robi się ciepło, albo gdy spada temperatura. Podejrzewam, że styki są z różnych stopów i mają różne własności termiczne co powoduje iż przestają odpowiednio działać przy zmianach temperatury. Potem gdy temperatura się unormuje to oba materiały "zrównują się" i zaczynają działać normalnie. U mnie np jak stał na słońcu gdy zaczęły się upały to przez pół dnia nie chciał się otworzyć z pilota, potem nagle zaczął działać i do teraz ani razu się nie zaciął. Na forum już wiele razy o tym było i są też porady co z tym zrobić. Najlepiej pojechać do dobrego elektronika samochodowego, który Ci to wylutuje i wlutuje na nowo, albo wymieni. Ja osobiście się boję to dać jakiemuś partaczowi, bo więcej może z tym szkody narobić niż pożytku.Przy okazji jak ktoś zna dobrego elektronika, który miał już z takim problemem do czynienia w okolicach Zabrza, to będę wdzięczny za namiary ;)

Proponujępoczytać viewtopic.php?f=69&t=50201&hilit=modu%C5%82+komfortu&start=15

Nawet niewtajemniczony elektryk da radę. Powodzenia :cool2: