Skocz do zawartości

320d problemy z czujnikiem temp. zew i akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam następujący problem

od ok 2 tygodni czujnik temperatury zewnętrznej zaniżał temperaturę, przy ponad 30 stopniowych upałach pokazywał 18 stopni,

już miałem zamówić nowy a tu ... wczoraj wsiadam do auta i rozrusznik nie kręci, na akumulatorze ok 11V przy próbie odpalenia spada do 8V, Odpalenie udało sie przez kable rozruchowe z innego auta, po 15 minutach podładowania.

W nocy podładowałem akumulator prostownikiem, pół godziny po ładowaniu 12.5 na wyłączonym a po odpaleniu silnika 14.1, czujnik temperatury wreszcie dobrze pokazuje!

co jest grane? wygląda na to że alternator działa, i że 2 tygodnie jeździłem z padającym akumulatorem, dlaczego sie rozładował?

aku, kupiony pół roku temu Bosch, 80AH, 740A, auto jeździ codziennie 70km, w weekendy 200-300km

mam jeszcze pomysł żeby zmierzyć pobierany prąd na postoju - może któreś urządzenie pobiera go za dużo

ma ktoś inne pomysły?

pozdrawiam

Piotr

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

po 2ch tygodniach urlopu odpowiadam sobie sam - padł akumulator, BOSH, prawie nowy zakupiony w lutym w czasie największych mrozów - nie wytrzymał dużych upałów, gwarancja uznana - temat do zamknięcia,

w sklepie mówili że to pierwsza reklamacja BOSHa, i że ponoć aku padają najczęściej w czasie mrozów i upałów właśnie