Skocz do zawartości

E91 320d 177 KM - Buczenie klimy plus spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem BMW 320d 177PS z 2007 roku silnik N47. Mam następujący problem - po włączeniu klimatyzacji słychać buczenie, którego natężenie zmienia się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika oraz wraz ze zmianą temperatury na zewnątrz tzn. im jest cieplej i im mocniej pracuje klimatyzacja tym dźwięk głośniejszy. W zimie oraz przy temperaturze poniżej 20 C słychać ten dźwięk dużo mniej. Do tego dochodzi drugi problem - po włączeniu klimy trzeba auto dużo bardziej butować aby chciało jechać - wrażenie jakby się jechało zupełnie innym autem, przy puszczaniu sprzęgła przy zmianie biegów szczególnie między 1 a 2 auto hamuje jakbym miał podpiętą przyczepę lub bardzo obciążony silnik - ciężko wyczuć sprzęgło i trzeba puszczać baaardzo powoli aby uniknąć "zajączka". Jest to dosyć denerwujące i znacząco wpływa na komfort jazdy i trzeba myśleć przy każdej zmianie biegu...Jeździłem paroma autami z klimatyzacją w tym moim poprzednim Audi 115 KM i po włączeniu klimy auto jeździło tak jak przy wyłączonej - bez odczuwalnej różnicy w obciążeniu silnika. Tu jest 177 KM i lipa... Byłem już w 2 serwisach klimatyzacji zostało sprawdzone ciśnienie w układzie przy włączonej klimatyzacji, uzupełniony czynnik wraz z olejem i niby wszystko ok bo chłodzi spoko, ale jak dla mnie nie jest ok... Może ktoś się z czymś takim spotkał a może to jest normalne w tym aucie. O buczeniu już czytałem na tym forum ale w sumie nikt nie znalazł jednoznacznej odpowiedzi - jednemu buczy innemu nie i nie wiadomo dlaczego, natomiast nikt nie pisał o spadku mocy. Nie wiem czy te dwie rzeczy są ze sobą powiązane czy nie...Z góry dzięki
Opublikowano
Myślę że trzeba by było podłączyć się kompem i sprawdzić dokładnie parametry pracy silnika z klimą i bez. Do tego przeskanować wszystkie moduły a nie tylko silnik.
Opublikowano
  • Autor
Niby wszystko było sprawdzone - dałem auto do Mobil-Klimat w Katowicach i mówił że błędów żadnych niema. Ale tak jak piszesz pewnie nie sprawdzali auta z odpalonym silnikiem włączoną i wyłączoną klimą....Dałem do sprawdzenia powiedzieli ze wszystko jest ok i tyle (zasugerowano że może by tak czasem głośniej radyjko :)....
Opublikowano
Mam to samo, też słychać u mnie buczenie jak zwiększam obroty silnika i mam włączoną klimę. Jak wyłączę klimę to buczenia nie ma. Nie przejmuję się zbytnio tym dziwnym zjawiskiem :D Może ten typ tak ma? Natomiast jeśli chodzi o spadek mocy po włączeniu klimy, to czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem.
Opublikowano
  • Autor
Czyli zarówno przy włączonej jak i wyłączonej klimie tak samo operujesz gazem i sprzęgłem i auto jedzie normalnie tzn nie musisz dawać więcej gazu przy zmianie biegu lub wolniej puszczać sprzęgła, żeby auto nie zrobiło "zajączka" ?
Opublikowano
Nie zauważyłem,aby włączenie klimy spowodowało u mnie jakikolwiek spadek mocy. Zarówno na włączonej jak i wyłączonej klimie auto przyspiesza w moim odczuciu tak samo. Co do operowania sprzęgłem to Ci nie pomogę, mam automat.
Opublikowano
Buczenie przy klimie tez zaobserwowalem. Klima ciagnie troche mocy, w pracy jezdze honda crv i jak wlaczy sie klime i akurat butuje to czuc ze samochod muli. Chyba wszystkie auta tak maja
Opublikowano

Przewody klimatyzacji idące do kabiny nie są zbytnio rozgrzane? Jeden powinien być ciepły (gaz jest sprężony, dopiero w momencie rozprężenia nastąpi jego schłodzenie) ale nie bardzo gorący. Może to wskazywać na problemy z zaworem rozprężnym. Sprężarka ma wtedy problem, ponieważ pojawiają się za duże opory.

Wiatrak klimatyzacji pracuje prawidłowo - dmucha mocno po włączeniu klimatyzacji?

Pozdrawiam

Opublikowano
W moim przypadku buczenie ustało po wymianie kompresora od klimy . Niestety po roku to samo.
Opublikowano
  • Autor
Co do węzy to nie sprawdzałem jeszcze jaką mają temperaturę. Myślałem o tym zaworze rozprężnym ale spec od klimy sprawdził że ciśnienie jakie jest w układzie podczas pracy klimy jest ok. Wiatrak na chłodnicy włącza się po odpaleniu klimy (rozumiem że o ten pytasz?). Btw ma on różne prędkości? Czy cały czas pracuje na 1 biegu? Miałem taki problem w Audi a4 że auto nie jechało z klimą i przyczyną okazał się nie działający wentylator (układ dostawał za dużego ciśnienia) i sprężarka dawała bardzo duży opór,taki że pod góre nie dało się ruszyć. Ale w tym przypadku wentylator chodzi i jak pisałem wyżej podobno ciśnienie w układzie jest ok o ile wierzyć ludziom od klimy..

Edytowane przez vakial

• 5 lat później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
sorry za odgrzanie kotleta ,ale mam wrażenie,że u mnie jest dokładnie tak jak w pierwszym poście. włączam klimę zaczyna buczeć lekko i dźwięk zmienia się razem z wciskaniem pedału gazu. kompresor do wymiany?
Opublikowano

poczytaj tu:

viewtopic.php?f=70&t=311140&p=2375943#p2375943

w moim przypadku wiatrak nie chodzil i nie schladzal czynnika klimy poprzez co sie grzala i buczala.

e34 520i '90 M50B20; 2006-2007

e34 520i '94 M50B20; 2007-2009

e46 320d '02 M47N; 2009-2015

e91 318d '09 N47; 2015-....

• 5 lat później...
Opublikowano

Przepraszam za odkopanie tematu, ale u mnie jest dokładnie tak samo jak w pierwszym poście, buczenie przy obciążeniu przy dodawaniu gazu i spadek mocy z klimatyzacją, dosyć mocne hamowanie silnika przy zdjęciu nogi z gazu, i również występuje zajączek przy zmianie biegu, samochód e92 320d 177km n47d20a, od wymiana rozrządu 10k km u braci Fąfara 

Edytowane przez Krysteek92