Skocz do zawartości

525td M51 Gdzie jest pompka paliwa i zaworek zwrotny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w zbiornika znajduje się pompka paliwa tłocząca paliwo ze zbiornika przez wężyki i filtr do pompy? Jeśli tak to gdzie ona się znajduje - za kierowcą czy pasażerem?

Czy gdzieś na wężyku od zbiornika do pompy paliwa jest jakiś zaworek zapobiegający cofaniu się paliwa do zbiornika gdy silnik jest zgaszony?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy w zbiornika znajduje się pompka paliwa tłocząca paliwo ze zbiornika przez wężyki

Jest.Znajduje się z tyłu pod kanapą z prawej strony tj. po stronie pasażera.

filtr do pompy
Pompa siedzi w takim koszyku i filtra tam nie ma jedyny który jest to pod maską przy silniku.
Czy gdzieś na wężyku od zbiornika do pompy paliwa jest jakiś zaworek zapobiegający cofaniu się paliwa do zbiornika gdy silnik jest zgaszony?
Nie ma.Jeżeli pompa wtryskowa jest sprawna tj szczelna wtedy układ nie zapowietrza się i paliwo nie ma prawa się cofnąć.Zaworek taki może być wtedy gdy ktoś sobie założy sam-jest tego pełno na All.

Na ten temat jest multum informacji na forum.Trzeba tylko :search:

Swoją drogą to 2,5td M51 to prawdziwa rzadkość,przeważnie M51 to same TDS-y.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

A ja mam właśnie takiego M51 td i do poniedziałku byłem bardzo zadowolony :) w sumie dalej jestem zadowolony :D

A jeszcze tylko pytanie - czy ta pompka ona służy tylko do przelewania paliwa z drugiej połowy zbiornika czy również tłoczy paliwo to pompy wtryskowej :?:

Ja zauważyłem, że niby tłoczy ale bardzo ale to bardzo powoli - 1L na ok 10-15 min.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pompka uruchamia się zawsze na chwilę przed rozruchem silnika żeby uzupełnić ewentualny brak paliwa w pompie.

Paliwo powinno lecieć może nie z olbrzymim ciśnieniem,ale zdecydowanie sporo i równo.

Przez 10 min to powinna przerzucić zbiornik ze 3 razy.

Jak będziesz zmieniał to kup Vdo Siemens,bo jak kupisz chińską to nie posłuży za długo.U mnie chodziła równy rok(nawet co do dnia),a Vdo śmiga już drugi,ori śmigała 12 lat.

Td to budowa ta sama Co Tds oprócz paru szczegółów.Ale te 115 KM :?

ec2Wze6.jpg