Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Uprzejmie proszę o poradę dotyczącą wadliwego działania sprzęgła. Otóż od kiedy przywiozłem samochód i jestem jego użytkownikiem czasem zdarzała mi się sytuacja taka: podczas oczekiwania na zmianę świateł na skrzyżowaniu (na biegu jałowym) przy próbie włączenia I biegu czasami skrzynia zgrzytnęła. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy nie wcisnę pedału do samiuśkiego końca. W zeszłym roku w lecie padł mi wysprzęglik po tym jak po naciśnięciu wpadł mi w podłogę pedał sprzęgła. Pomyślałem, że wraz z wymianą ustąpią problemy z opisywanym zgrzytem. Myliłem się jednak. Skrzynia działała tak samo, czyli raz na jakiś czas przy niedociśnięciu do końca zgrzytnęła sobie. Od kilku dni jednak sprawa uległa pogorszeniu - zauważyłem, że przy dłuższym trzymaniu wciśniętego pedału sprzęgła nie da się włączyć ani wyłączyć jakiegokolwiek biegu. Teraz pytanie: czy to usterka skrzyni czy hydrauliki sprzęgła? Dodam, że nie ma żadnych wycieków płynów.

Student

Opublikowano
tarcza sprzęgła, docisk...

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
Ha! czyli jednak.... Czy są jakieś szczególnie polecane zestawy? nie jeżdżę "sportowo" więc nie potrzebuję jakiegoś super sprzęgła.
Opublikowano
sobo ma rację zrzucaj skrzynię i będziesz miał odpowiedz jak nie slizga się to pewnie słoneczko na docisku się skończyło ale wymień komplet razem z łożyskiem
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano
Przeglądam sobie teraz katalog Sachsa i moją uwagę zwróciła jeszcze część o nazwie "pompa sprzęgła"... czy możliwe aby to było przyczyną? Bo objaw dałoby się ładnie dopasować: przy dłuższym trzymaniu wciśniętego pedału sprzęgła pompa popuszcza na uszczelkach i nie da się włączyć biegu... czy to ma sens? Pytam bo wymiana kompletu sprzęgła na daremno trochę kosztuje...
Opublikowano
masz mozliwosc sam sprawdzic czy pompa przepuszcza? jak plyn w zbiorniczku? poziom dobry czy ubywa?

Henryk Reyman

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymień, nie jest to droga rzecz, napewno tańsza od sprzęgła. Ew. podmień na jakiś 100 procent sprawny.

Jeśli nie pomoże to zostaje tylko sprzęgło.

PZDR>

Opublikowano
masz mozliwosc sam sprawdzic czy pompa przepuszcza? jak plyn w zbiorniczku? poziom dobry czy ubywa?

Płyn w zbiorniczku na stałym poziomie pomiędz "min" i "max" nie ubywa nawet o kropelkę i nic nie kapie na podjeździe. Dlatego też - patrząc z drugiej strony - gdyby pompa była nieszczelna to ubywałoby płynu i miałbym plamy pod samochodem. Dziś wstępnie szukałem kompletu i znalazłem w Gliwicach w całkiem przystępnej cenie - 340 zł (Sachs). Więc chyba w przyszłym tygodniu zajmę się wymianą.

Student

Opublikowano
przystepna cena, jak bedziesz rozbieral to skombinuj sobie dobra grzechotke i pare przedluzek 3/4 cala, w razie problemu pisz ;)

Henryk Reyman

Opublikowano

Gdyby pompa puszczała to nie miałbys plam na ziemi tylko płyn poprzez tłoczek wracał by do zbiorniczka wyrównawczego, a co za tym idzie nie miałbyś zadnych wycieków .

O ile jeśli naciskasz na pedał sprzęgła i biegi wchodzą, ale gdy przytrzymasz sprzęgło to zaczynaja sie problemy to jest taka mozliwosć.

Sprawdź : na odpalonym silniku, wcisnij sprzegło, włącz bieg i trzymaj wciśnięte sprzęgło.

O ile pompa puszcza (mało prawdopodobne) to powinien powoli zaczuynać zasprzęglać , czy jak to tam zwał.

Będziesz Mógł Więcej