Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Zwracam się z prośbą głównie do właścicieli aut z aktywnymi siedzeniami. Niedawno robiłem przekładkę manuali na pełne komforty. Jest w nich także masażer który próbuje uruchomić.Udało mi się ale tylko połowicznie.Fotel kierowcy wystartował bez problemu lecz pasażer stoi. Sprawdzałem pompę na krótko i jest sprawna. Fotel pasażera podpięty pod P-BUS po podaniu plusa na żółty kabel z paskiem(analogicznie jak u kierowcy) brak reakcji. Mam też pytanie czy jeżeli na fotelu pasażera nikt nie siedzi to czy masażer startuje po włączeniu(sprawdźcie i dajcie znać). Każda inna sugestia mile widziana. Dodam jeszcze,że pozostają mi jeszcze dwa wolne kable niebieski z białym paskiem-pin 7 oraz fioletowy z białym-pin 12. Kostki koloru czarnego na płaskich pinach.Fotele z 1999 roku-nie wiem z jakiego modelu Bmw.
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego, z ciekawości zapytam, ile dałeś za te fotele i czy ten masaż faktycznie zdaje rezultat?
Opublikowano
Witam. Za oba przednie fotele dałem 450 pln. Są to pełne komforty oba z grzaniem,masażerem,pełną elektryką oraz pompowanymi oparciami.Brakuje tylko wysuwanego "podkolannika".Oba krzesła w czarnej idealnej skórze i nie połamanymi plastikami na bokach. Mogę powiedzieć,że zafuksiłem bo ceny na aletanio są po prostu CHORE.Co do samego masażera to jak dla mnie idealna i przydatna funkcja.Całe dnie jestem za kółkiem ciężarówki i po robocie fotelik zmiękcza mi tyłek.To całe masowanie jest dość delikatne i w czasie jazdy prawie niezauważalne,ale zdaje egzamin.
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Maćku, mam do ciebie prośbę, bo tak się składa że zakupiłem identyczne fotele jak ty, i mam właśnie zagrychę jak odpalić ten cały masaż.

Masz może jakieś schematy do tego, zdjęcia, jakie kolwiek instrukcje?

Nie posiadam wiązki elektrycznej, mam tylko fotele i panel sterujący, prawdopodobnie całość z roku 99.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam chernie bym usiadl na takim fotelu i sprawdzil jak dziala. Pewnie chcialbym tez zamontowac, tylko dostac panel z ogrzewaniem, masazem, pdc i dsc bedzie trudno... W kazdym razie pogratulowac koledze i czekamy na schemacik :) :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do samego panelu aż takiej tragedii nie ma, idzie go dostać, tylko ciężko trafić na taki, jaki sie chce mieć konkretnie, bo konfiguracji jest masa.

Wracając do samego montażu, przewaliłem połowę internetu i nie moge nic znaleźć o podłączeniu tych masaży.

Grzanie raczej ogarnę, schematy mam, ale ten masaż mnie dobija, ciężko cokolwiek się dowiedzieć.

Był bym wdzięczny gdyby ktoś mi to odnalazł na WDS, bo mam z tym lekki problem.

Opublikowano
Sam chernie bym usiadl na takim fotelu i sprawdzil jak dziala. Pewnie chcialbym tez zamontowac, tylko dostac panel z ogrzewaniem, masazem, pdc i dsc bedzie trudno... W kazdym razie pogratulowac koledze i czekamy na schemacik :) :cool2:

Zapraszam na pw.

Opublikowano
Maćku, mam do ciebie prośbę, bo tak się składa że zakupiłem identyczne fotele jak ty, i mam właśnie zagrychę jak odpalić ten cały masaż.

Masz może jakieś schematy do tego, zdjęcia, jakie kolwiek instrukcje?

Nie posiadam wiązki elektrycznej, mam tylko fotele i panel sterujący, prawdopodobnie całość z roku 99.

Źle zaznaczyłem posta wyżej. Chodziło mi o ciebie.Daj znać na pw.

Opublikowano
Ok, odezwałem się ;)

Ja też. Podpinka tego to pikuś,wyjaśnie ci w 5 minut. A żeby wejść ci na ambicję dodam,że kończe kompletować zabawki i zabieram się za pamięć fotela pasażera. Pozdrawiam.

Opublikowano
a ja od jakiegoś czasu szukam komfortów w beżu (nie porwanych ;p) ale ze słabym skutkiem ;/ do tej pory przerażało mnie ich podpięcie tak by działały ale po śledzeniu tego postu widzę że nie taki diabeł straszny ;) :cool2:
Opublikowano
a ja od jakiegoś czasu szukam komfortów w beżu (nie porwanych ;p) ale ze słabym skutkiem ;/ do tej pory przerażało mnie ich podpięcie tak by działały ale po śledzeniu tego postu widzę że nie taki diabeł straszny ;) :cool2:

Wszystko zależy od tego co masz w aucie.Ale tak czy tak temat prosty do ogarnięcia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja właśnie jestem w trakcie montażu, i nie jest tak źle ;) Dam znać jak założę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i mam problem, jako że dokładam nie tylko masaż, ale i samo grzanie, musze ciągnąć instalację od samego schowka, a tutaj jest problem z wpięciem się w bezpieczniki.

Mianowicie nie mam pojęcia jakie konektory trzeba do tego, bo w pustych miejscach ich nie ma, trzeba dokupić.

A jest ich ze 4 rodzaje.

Schemat pokazuje nr 8, na rysunku jest coś czego wgl nie ma w rozpisce, a do bezpieczników podchodzi typowo 9, więc teraz już nie wiem, http://www.realoem.com/bmw/diagrams/l/g/259.png

Jaki ma w końcu być ten konektor?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No więc nowe fotele są już w samochodzie :D

Grzanie działa, masaż kierowcy też, natomiast masaż pasażera niet - upalone jest coś w module sterującym pompką, trzeba będzie się rozejrzeć za nowym modułem.

Napinacze pirotechniczne niestety nie pasują z e38, z tego co wiem maja inny opór i sterownik widzi je tak jakby wystąpiło zwarcie.

Ogólnie jest świetnie, jak ogarnę bajzel w aucie to pochwalę się zdjęciami :mrgreen:

Opublikowano
Więc masz to samo co ja z tym fotelem pasażera. Jedno jest pewne,że każdy moduł ma inny numer,dodatkowo ten pasażera ma jeden kabel więcej(druga masa). Ja cały czas szukam kogoś kto ma fabrycznie zamontowany masażer pasażera żeby podmienić i sprawdzić mój moduł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój moduł ma ewidentnie upalonego scalaka - pisałem o tym w innym temacie - i najpierw będę chciał go wymienić, może ruszy, a jak nie, to szukamy dalej.

Zresztą, ważne że mój masażyk działa :mrgreen: