Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam pytanie odnosnie tego wiatraka ktory jest miedzy silnikiem a chlodnica, moja ,,betoniarka,, to 316i m40 92r. Czy po przekreceniu samego ZAPŁONU wiatrak powinien sie wlaczyc odrazu zeby studzic chlodnice? Z tego co sie orientuje to visco sie wlacza gdy silnik juz pracuje, wiec chyba nie mam sprzegla wiskotycznego?

Edytowane przez MagnumForce
Opublikowano
Wisko działa na takiej zasadzie że wiatrak chodzi cały czas ale nie używa 100% mocy z wału dopóki silnik jest zimny i kręci się wolniej niż wał korbowy, dopiero jak silnik się rozgrzeje to sprzęgło zaczyna działać i kręci się z taką samą prędkością obrotową jak wał.
Opublikowano (edytowane)
No tak ale tu piszesz o sytuacji gdy silnik jest uruchomionym, a mi wiatrak kreci sie przy zapalonym zaplonie gdy silnik jeszcze nie pracuje, a to chyba nie jest normalne? Edytowane przez MagnumForce
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To znaczy ze masz wiatrak eletrkczny, ktoś kiedyś coś czarowal z tym. Ale mimo to nie powinno się kręcicc od razu. Zapodaj zdjęcia....zobaczymy to tam posiadasz.

I zmien tytuł na jakiś bardziej pod regulamin....

PZDR>

Opublikowano
moim zdanie wisko do rozbiórki :)

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
No nie ma wisko. Masz wstawiony elektryk. W sumie lepsze rozwiązanie niż wisko. Jeśli ci trzyma dobrze temperaturę w każdych warunkach to po co cokolwiek z tym robić?
Opublikowano
Ile czasu się rozgrzewa silnik to ty się nie martw, najwyżej trochę dłużej pomarzniesz w zimę. Ważne żeby Ci się nie gotował.
Opublikowano

wiatrak powinien sie wlaczac gdy silnik ma juz temperature Ok.90stopni.

Są dwa czyniki, jedno i dwubiegowe.

Jedno beigowe włączaja sie tylko przy ~90^, a dwubiegowe wczesniej ale wolne obrowty i powyzej 90 100%.

takw skróce.

Przypuszczam, że ktoś zaczarował czujnik, i skręcił na sztywno.

Na chłodnicy powinienes meic czujnik, sprawdź go.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

Zrób lepsze foty, nie w kazdej, ale moze jest po prawej stronie.

Zobacz jak połaczone są kable, po kablach dojdziesz jak to zrobione.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
A właśnie jakby coś to mam na sprzedaż oryginalne wisko z wentylatorem do M40. Więc jakbyś się zdecydował przywrócić do oryginału to pisz.
Opublikowano
Zobacz jak połaczone są kable, po kablach dojdziesz jak to zrobione.

juz tak robilem ale kable ida odrazu do wirnika a w druga strone chowaja sie za silnikiem i nie wiem gdzie to idzie, moze od spodu cos wiecej bylo by widac ale nie mam kanału

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A nei masz w kabinie jakiegoś ponadprogramowego przycisku. Pewnie właściciel zrobił osobny włącznik...

PZDR>