Skocz do zawartości

E39. Niedziałająca roleta szyby tylnej.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od niedawna jestem właścicielem BMW e39 . Wszystko w super stanie ,niestety mam problem z roletą na tylnej półce która jest elektrycznie składana. Otóż po przekręceniu kluczyka na 1 poziom i naciśnięciu przycisku od rolety (który znajduje się obok włącznika ASC) Nic się nie dzieje jednak , da się usłyszeć ciche "pyknięcie " za każdym nacisnięciem tego przycisku. Co może być przyczyną problemu ? bardzo proszę o pomoc.
Opublikowano
Kolego sprawdź sobie czy prąd w ogóle dochodzi, bezpieczniki. Roletę wymontuj zobacz od niej przewody itd. Wyjęcie jej nie jest trudne. Powodzenia :D
Opublikowano
  • Autor
No właśnie tak jak napisałem po naciśnięciu przycisku rolety słychać jakby coś pykało. pewnie silniczek wydaje jakieś odgłosy więc prąd dochodzi :) pytanie czemu się nie chowa. Dodam że poprzedniemu właścicielowi którym jest kolega roleta przestała działać od tak i od czasu do czasu potrafiła się schować a teraz nawet czasami nie chce. Bardzo proszę o wszelkie porady , zależy mi na jak najlepszym stanie techniczny. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Zapomniałem dodać że roleta znajduje się w sedanie :)
Opublikowano
ramiona odchodzące od silniczka mogły się wyrobić na sworzniu i teraz mają luzy i może się zacinać. Jeśli próbowałeś podnieść roletę ręcznie to mogłeś połamać te ramiona bo są to delikatne aluminiowe rurki. Wtedy musisz ją wymontować i dorobić nowe ramiona. Ja tak swoje uszkodziłem :mad2:
Opublikowano
  • Autor
Kolego jak na razie bałem się ruszać coś przy tej rolecie i nic nie składałem ;) drażni mnie ten mankament i pod wieczór jak jest ciemniej przeszkadza mi ona np. podczas cofania
Opublikowano
naprawa nie jest trudna tylko trzeba trochę rzeczy powykręcać
Opublikowano
  • Autor
podobno trzeba wyjąć oparcie kanapy i tylne słupki rozebrać tam gdzie jest oświetlenie tak ? Z tego co zauważyłem moja bejca nie ma rozkładanych foteli.
Opublikowano
  • Autor
Jeśli ja słyszę jakieś pykanie przy rolecie to może to przekaźnik padnięty ? ;P
Opublikowano
moja też nie ma rozkładanej tylnej kanapy... Dolną część kanapy poprostu ciągniesz do góry, najpierw jedną, a pózniej drógą stronę. Jest ona zamontowana na dwóch zatrzaskach. Oparcie trzymają dwie śróby na dole po bokach, można odkręcić pasy wtedy będzie łatwiej ją wyjąć. Następnie popychasz ją do góry z prawej i z lewej strony i gotowe. Sprawdź połączenie kostki jest ona pod kanapą z prawej strony. Jeżeli padł przekaznik jest on pod półką rolety. Możliwe że silniczek padł, jest on pod półką.
Opublikowano
Odezwij się do mnie na pw powiem Ci co masz zrobić i roletka będzie latać.