Skocz do zawartości

316i Compact Luzy na półosiach/ dyfrze? Potrzebna pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zabrałem się dzisiaj za wymianę poduszki pod silnikiem i przy okazji chciałem sprawdzić co sprawiało, że przy wsadzaniu 1,2 i 3 biegu słyszałem "łup" z tyłu samochodu... po wymianie poduszki okazało się, że to ona była powodem, ale przy okazji wyczułem luz na wale a mianowicie: jak wbity jest bieg to luzu nie ma ale jak auto jest na luzie wał ma jakiś 1-2 cm luzu (w obrocie, na boki jest prawie sztywny). Sprawdzałem z tyłu i jak ruszam wałem to półosie też się obracają, więc wygląda na to, że sam most luzu nie ma i luz jest na przegubach, bo chyba nie powinno być tak, że ruszając wałem zaparkowanego auta cokolwiek się rusza, prawda? Jeśli to półosie to jak zdiagnozować która to półoś (a może obie?)

Z góry dzięki za pomoc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
gorzej jak trafie na to samo co mam :) Ogólnie zastanawiam się nad wymianą samych półosi (ok 200zł/ szt nowe), bo dyfer raczej nie ma luzów, przynajmniej ja żadnych nie zauważyłem.