Skocz do zawartości

[523i, E39] Hamulce, czy taka konfiguracja będzie ok?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czas na wymianę hamulców w mojej e39 523i z 99r i tak chciałem zapytać czy taki zestaw będzie ok:

Przód T+K Zimmermana, Tył T+K Meyle, szczęki postojowego tez meyle.

Za dużo o tej firmie Meyle to nie wiem ale ceny w miarę przystępne mają. Warto to kupić czy dołożyć i coś bardziej markowego.

I jeszcze jedno po czym poznać że nadszedł czas wymiany tarcz, w mojej pewnie są jeszcze oryginały, przebieg 260tyś km.

MatrixXXL

523i 99r.

Opublikowano

Generalnie Meyle robi bardzo przyzwoite części i tam gdzie nie trzeba pakować jakichś mocno drogich oryginałów to Meyle w zupełności wystarczy. Zwłaszcza, że tylne hamulce nie biorą aż tak mocnego udziału w hamowaniu auta więc i nie zużywają się aż tak ostro jak przód.

Co do tego kiedy wymieniać tarcze to jeśli masz już mocno wyczuwalny pod palcem rant na krawędzi tarczy to tarcza jak najbardziej do wymiany. Jesli natomiast chcesz dokonać dokładniejszego sprawdzenia to praktycznie każda tarcza ma wybite gdzieś na sobie parametry minimalne do jakich można ją ścierać. Bierzesz wtedy suwmiarkę i mierzysz jaką mają grubość. Wiesz wtedy dokładnie czy tarcza jest na wymianę czy nie. z reguły jest tak, że w miarę dobrej jakości tarcza jest w stanie wytrzymać 2 komplety klocków (licząc, że pierwszy komplet klocków to ten, który założony został wraz z nową tarczą).

Jeśli piszesz, że Twoje tarcze są jeszcze fabryczne a masz 260 tys przebiegu to na 100% tarcze będziesz miał już do wymiany.

Nooooo chyba, że ktoś zamiast hamulców używał do tego sposobu na Freda Flinstona i hamował stopami to wtedy może i tarcze są jeszcze zdolne do dalszej eksploatacji...

Ja wymieniałem tarcze z przodu niedługo po kupnie auta na przełomie 2008-2009 roku (miało wtedy około 180 tys km przebiegu). Z tego co odnalazłem w historii serwisowej auta to w Niemczech tarcze były już wcześniej raz zmieniane. Teraz mam 262 tys przebiegu i ze wstępnych oględzin wynika, że przy wymianie klocków wrzucę także nowe tarcze bo już czuję rant na krawędzi tarczy.

Pzdr.