Skocz do zawartości

[E36] M40 1,6 z 1994. Jaka chłodnica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam wymienić chłodnicę. Wg. mechanika cieknie na łączeniu ze zbiornikiem wyrównawczym chociaż zauważyłem resztki płynu we wgłębieniach dwóch torxów obok korka chłodnicy (może puszcza korek). Nie chcąc dumać wymienię całość. Pytanie - czy warto kupić chłodnicę używaną oraz czy wersje z klimatyzacją czymś się różnią ?

Pozdrawiam.

Opublikowano
z tego co wiem chyba są wersje z klimą i bez. Najlepiej sprawdź po vinie w realoem-ie, dowiesz się jaka ma być na 100%. Cena nowej chłodnicy to koszt ok 200 - 300zł. Ja osobiście nie wolał bym kupić nową.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale jak cieknie tylko tam, to kup nowe oringi do zbiorniczka i bedzie po sprawie. Zapłacisz w ASO 30 złotych a nie 200. I problem zniknie.

PZDR>

Opublikowano
ja kiedyś kupiłem nowy zbiorniczek z oringiem i dalej ciekło.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmmm u mnie wymieniłem ORINGI, oczywiście OEM i gra i buczy, w dodatku chlodnica jakaś tanie, nie OEM. No ale trochę dałem silikonu. Wydaje mi się ze lepsze rozwiązanie, bo w tych tanich chłodnicach i tak to puści po pewnym czasie w tym samym miejscu.

PZDR>

Opublikowano
ja kupiłem najtańszą chłodnice ok 220zł i już śmiga 2 latka bez problemu.
Opublikowano
No właśnie w tym problem. Na forum pisali, że wymiana oringów to półśrodek, po chwili znów cieknie.A tak off topic ciekawa sprawa, w moim Oplu Omega ubytek płynu nie powoduje zamarzania reduktora LPG, a tutaj tak i to jest główny problem.
Opublikowano
ja na Twoim miejscu kupiłbym nówkę - to na 100%, jak szukasz czegoś taniego to może coś co by gwarancję miało bo wyrzucać kasę na jakiegoś kompletnego noł nejma to nie ma raczej sensu. a może AVA? do E36 robią coś takiego - chłodnica
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja kupiłem najtańszą chłodnice ok 220zł i już śmiga 2 latka bez problemu.

Też kupiłem nową i tak jak większość taką jakąś tanią i wytrzymał sporo bo 50 tyś km po czym zaczeło ciez z oringów. Wymieniłem oringi i gra i buczy już od kolejnych 20tyśkm.

PZDR>

Opublikowano
ja na Twoim miejscu kupiłbym nówkę - to na 100%, jak szukasz czegoś taniego to może coś co by gwarancję miało bo wyrzucać kasę na jakiegoś kompletnego noł nejma to nie ma raczej sensu. a może AVA? do E36 robią coś takiego - chłodnica

Ciekawe, szukając po numerze z realoem nie znalazło mi jej, znalazło coś takiego http://www.iparts.pl/wyszukaj/artIDE3MTExNzI4OTA3fDEwfDA=.html