Skocz do zawartości

ca,cb oxygen sensor control limit-gdzie szukac przyczyny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Po wymianie sondy lambda i wykasowaniu bledu na kompie pojawily sie dwa nastepne:

ca oxygen sensor control limit 1-3 cyl

cb oxygen sensor control limit 4-6 cyl

Prosze o pomoc w ustaleniu przyczyny.Sondy lambda wykluczam bo sa sprawne na 100%

Zakladam kilka mozliwosci:

-dostaje sie lewe powietrze(guma miedzy korpusem przepustnicy a przeplywomierzem powietrza)

-odma

Za odme juz sie mialem wziasc jakis czas temu,harmonijka tez juz jest do wymiany-sa widoczne male uszkodzenia gumy na zgieciach i byc moze powietrze sie dostaje lewe.

Jesli ktos mial taki problem to prosze o pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Z opisu błędów wynika że sondy chyba jednak nie do końca są takie jak trzeba, bo pokazują przekroczenie wartości. Sprawdź jeszcze dokładnie czy to napewno są sondy do Twojego auta. Kupowałes oryginały czy zamienniki? Ja tez miałem problem z sondami (silnik 3,0V8), wymieniłem na zamienniki Bosch-a i wszystko śmiga jak należy. Pozdrawiam
Opublikowano

Sondy pracuja obydwie,zmieniaja sie wartosci.Wymienilem tylko jedna na orginal boscha(ale na sadzie pisalo ntk) bo jedna mialem uszkodzona.

Przeszukalem calego neta chyba i ta sa bledy ktore wykazuja nieszczelnosc,lewe powietrze sie dostaje.

Wczesniej jak padla jedna sonda byl calkiem inny komunikat bledu.

Duzo ludzi wymienialo sondy po tych wlasnie bledach jakie mi wyskoczyly teraz i tracili tylko kase bo bledy nadal sie pojawialy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

problem rozwiazany,po wymianie odmy i gumy miedzy korpusem przepustnicy a przeplywomierzem powietrza i wykasowaniu bledow

wszystko ok,bledy juz nie wyskakuja,poprostu dostawal lewe powietrze

Moj wniosek jest taki ze jezeli sondy pracuja i zmieniaja wartosci to trzeba szukac przyczyny w nieszczelnosci