Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam mozliwosc kupienia tanio kompletnego sprzegla od 530d e39 z 2000r - czy bedzie ono pasowac do 730 v8 '94 ( numery w katalogu sa inne - to juz wiem :mrgreen: ) ?? srednica jest taka sama - 240 mm , tarcze wygladaja identycznie ( maja wygiecie na mocowaniu ) - ale jak ma sie sprawa z dociskiem - wygladaja inaczej - z 530d ma jakas dziwna konstrukcje , ale mocowanie i wymiary wygladaja podobnie , tylko czy beda pasowac otwory do kola zamachowego ....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To raczej widziałeś ale dla pewności:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=GD11&mospid=47340&btnr=21_0014&hg=21&fg=05

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=21_0140&hg=21&fg=05

W dieslach jest z reguły koło zamachowe dwu-masowe (w benzynach raczej nie) i sprzędło jest robię pod ten dwumas.

Na powyższych rysunkach widać, że benzyna ma amortyzatory drgań a w dieslu albo nie ma albo inaczej rozwiązane.

Te dociski są jak dla mnie totalnie różne i ich grubość jest różna. Ja bym nie ryzykował, no chyba że możesz oddać ale i tak kupę roboty z wymianą jest.

Opublikowano

tak sie sklada ze w benzynowych silnikach bmw z klimatyzacja takze wystepuje kolo2masowe - i ja takie posiadam ....

co do rysunkow na stronie realoem - sa one pogladowe - dociski w obu samochodach wygladaja zupełnie inaczej - sa do siebie podobne - wiec strona sie prosze nioe sugerowac !!!

ja nie mam tlumika drgan wcale u siebie ( tak jest oryginalnie ) a w sprzegle z 530d tlumik drgan jest wmontowany w docisk sprzegła ....