Skocz do zawartości

[e34] Instalacja elektrycznych szyb - jakie koszty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Jakis czas temu kupilem silowniki elektrycznych szyb na przod, oraz przelacznik w tunel, boczki bez dziur na korbke juz sa w drodze...

W tunelu mam kostki, a czy sa w słupkach nie jestem pewny (w drzwiach nie ma), pod kanapą zapewne znajduje sie sterownik...

We wlasnym zakresie przelozylem silowniki w drzwiach; ile moze krzyknac elektryk za podlaczenie tego wszystkiego, zeby dzialalo (elektryka tylko na przód) , na koncu chce zeby mi to podlaczyl pod moduł komfortu, zeby dzialalo mi domykanie z kluczyka, tak jak oryginalny szyber (i z pilota) :?:

Opublikowano

No to odpowiem sobie sam: cena takiej usugi to 300 złotych, ale z killku powodów fachman zszedl z ceny i zaplacilem 220zl co wg mnie i tak duzo...

Sprawa wyglada tak, ze po zamknieciu auta z pilota (otwarte szyby i szyber), najpierw idzie szyba pasazera, po chwili rusza szyba kierowcy i po dluzszym czasie zaczyna zamykac sie szyber. Zamykanie trwa ok. 15sek. w tym czasie obie szyby domykaja sie do konca, a szyber zostaje ze szparą na 3cm... Wczesniej zamykal sie do konca.

Podobno moduł komfortu nic do tego nie ma (fabryczny), ale moj sterownik od centralnego z pilota (niefabryczny) nie ma regulacji czasu zamykania, czy to moze cos innego?

Druga sprawa; po krótkim nacisnieciu przyciskó "dół" obie szyby zjezdzaja na sam dół, chyba ze nacisne jeszcze raz przycisk to sie zatrzymuja i to jest ok. Natomiast przy krótkim nacisnięciu przycisku "góra" szyba kierowcy sie zamyka, a szyba od pasażera zatrzymuje sie, dlaczego sie tak dzieje??? Co moze byc powodem?

I ostatnia sprawa: czym przesmarowac prowadnice, zeby szyby zamykaly sie szybciej? Ywtsraczy smar silikonowy albo poprostu zwykly bialy?

Opublikowano
Ja podłączyłem to sobie sam. 15min roboty, bez lutowania, tylko wtyczki przepiąłem z innej wiązki. Z tym otwieraniem i domykaniem mam tak jaku Ciebie z tym, że nie mam szyberdachu.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano

Dzisiaj sprawdzilismy z tesciem jak jest u niego w touringu; i jest tak samo, czyli idzie szyba pasazera, pozniej szyba kierowcy i na koncu po zamknieciu szyb idzie szyberdach (on ma podwojny, ale to nie ma znaczenia). U mnie idzie tak samo i z kluczyka domyka wszystko do konca, czyli moduł komfortu nic nie miesza. Jestem prawie pewny, ze odpowiedzialny za to jest sterownik centralnego z pilota - ma za krótki czas zamykania (ok. 15sek.). Niestety ten sterownik nie posiada regulacji czasu, wiec pozostaje mi chyba jego wymiana...

Dobrze wydedukowalem, czy ktos ma lepszy pomysl?

Co ciekawe, sprawdzilismy tez drugi przypadek; czyli to ze u mnie po krotkim nacisnieciu szyba pasazera nie idzie sama do konca w gore (w dol idzie) - u teścia jest to samo, czyli fabrycznie, ale dlaczego w takim razie tak jest?

Mozecie sprawdzic u siebie?

Opublikowano

Ja myślałem, że u mnie to jest jakaś wada modułu, ale u kumpla w e46 jest to samo. Pewnie to jakiś wymysł, który ma sprawidź, że będzie bezpieczniej czy coś. Wątpie żeby była to wada fabryczna, której nie wyeliminowali przez conajmniej 10 lat. Bariera konstrukcyjne też nie, bo jaka? Cholernie mnie to ciekawi, ale pewnie sam pomysłodawca już nie pamięta, albo nie żyje, a BMW dalej nie daje możliwości podniesienia automatycznie szyby pasażera :D

edit:

Wykminiłem, że może chodzi o to, żeby nie przyciś jakiemuś półgłówkowi palca. Jak podnosimy sami to po jego krzyku przestaniemy, a zanim wyłączylibyśmy automat to troche czasu mogłoby minąć :P

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321