Skocz do zawartości

pomarańczowe---INSPEKCJA już po 2500km???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Sprawa wygląda tak że 2500km temu wymieniłem olej najprawdopodobniej z full syntetica na full syntetic mobila i zzerowaliśmy inspekcje. Teraz już mi się zapaliła pomarańczowa lampka i niewiem dlaczego????fakt że wcześniej z tego co wiem samochód długo stał i olej po wymianie wyglądał strasznie syfiasto.Po zalaniu nowego po bardzo krótkim czasie zrobił sie taki czarnawy jednym słowem nieładny :( (najprawdopodobniej silnik sie spłukał z tamtego starego).I troche sie wkurzyłem bo wychodzi na to że będę musiał już niedługo wymienić prawie nowy olej, jeśli mnie to czeka chce zmienić na półsyntetyka bo jest troche gęściejszy i możliwe że bedzie lepszy??!!

Co Wy o tym sądzicie ????

Pozdrawiam!!!!!!!!!

Opublikowano
...wydaje mi się że mylisz wymianę oleju /Oil Service/ z przeglądem /Inspection/ wymiana to wymiana a inspekcja to przegląd tech. - sprawdzenie klocków , płynów - wymiana - pełny zakres jest " gdzieś " na forum - te dwa komunikaty się nie pokrywają a zakres czynności jest inny - ja pozostawiłbym olej / jeśli był wymieniany / a skupił się na przeglądzie , a kolor oleuma - no cóż w zależnosci od kondycji silniczka szybciej lub wolniej zmienia kolor - temp,tarcie,spalanie ,związki hemiczne z paliwa itp...
* - w zależności od typu i wyposażenia