Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio podczas jazdy (E36 325i) czuje, jakby cos mnie delikatnie hamowalo. Nie jest to wielki opor, ale gdy jade na luzie to go wyczuwam. Podnioslem dzis kazde z kol na lewarek i krecilem nimi. Przednie kola sa ok. Ale tylne (lewe i prawe) wykazuja jakis opor - po nadaniu im pedu szybko sie zatrzymuja (ok. 2 razy szybciej niz przednie). Podczas obrotu sluchac delikatne rownomierne tarcie. Czy to normalne ze wzgledu na tylny naped? Jesli ktos z Was mial z tym kiedys problem to prosze o jakies wskazowki.

Oczywiscie hamulec reczny mialem spuszczony.

Dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano
Wiadomo że tylne prędziej się zatrzymają bo oraca sie oś,wał i wałek w skrzyni.Jak jest bardzo ciężko to albo klocki trzymają albo łożysko przytarte.
Opublikowano

Powiem tak - tylny napęd robi sowoje (dyfer itp) u mnie po podniesieniu i obróceniu koła ręką z dużą siła praktycznie po chwili się zatrzymuje i nie obraca się bezwładnide jak przednie.

No nie wiem co doradzić - a ciężko się pcha? :) badz z lekkiej górki czy też hamuje ??

i sprawdz jeszcze czy po krótkiej jeżdzie nie grzeje sie felga bądz tarcza tylna czy bębny - bo nie powinno.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Ja bym się skłonił w stronę ręcznego. Jak już wspomniano sprawdź rozpieraki i przede wszystkim linkę. Zobacz czy nie jest uszkodzony pancerz. Jeżeli mechanizm hamulca nie będzie do końca powracał można to jeszcze wyczuć zaciągając dźwignię. Jeśli na początku swojego skoku będzie luźna jak przy zerwanej lince, a potem nagle stawi duży opór to prawie pewne, że coś tam nie odbija.
Wodzik
Opublikowano
Może ręczny nie odbijać do końca najlepiej podjechać do mechanika powinien się z tym szybko uporać,przez to autko ci może więcej spalać.
Opublikowano

Witam

To faktycznie byla wina recznego, ale mimo wszystko tylne kola kreca sie z troche wiekszym oporem niz przednie (co zauwazyl Bula i katar14). I tak widocznie musi byc.

Dzieki i pozdrawiam.