Skocz do zawartości

E39 540i M62 termostat sterowanie elektroniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Po podłączeniu komputera wyskoczył błąd termostatu. Z tego co wiem ma on w tym modelu (540i) jakieś sterowanie elektroniczne, zmienną charakterystykę... Najwyraźniej ta cała elektronika u mnie nie działa. I teraz pytanie: czy trzeba wymieniać termostat? Temperaturę trzyma mi idealnie, nawet przy obecnych upałach. Co właściwie daje to dodatkowe sterowanie elektroniczne? Chyba, że chodzi tylko o podbicie ceny o 150% względem standardowego termostatu ;)

Z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

Witam!

Twój termostat utrzymuje dwie różne temperatury silnika względem jego odciążenia np. gdy auto stoi w korku temperatura silnika się podnosi do 112 stopni a gdy silnik jest obciążony temperatura spada do 90 stopni ma to na celu obniżyć spalenie :D

Opublikowano
W silnikach V8 zarówno 3,5 jak i 4,4 z początku produkcji była wada fabryczna oprogramowania.Wyszedł nawet monit do serwisów Bmw na ten temat. Usunięcie tej usterki związanej z błędem termostatu w/g monitu Bmw polega na wgraniu nowego softu do komputera silnika.
Opublikowano
Czyli mam nie wymieniać termostatu na nowy? Z drugiej strony mam auto z 2002r., więc tam chyba oprogramowanie już jest OK, a błąd się wyświetla (choć temperaturę trzyma dobrą - według strzałki oczywiście).
Opublikowano
strzałka stoi na baczność od 75-115st. Taki ma zakres. A więc silnik może być niedogrzany albo mieć troszkę za wysoką temp. Lepiej sprawdzić w teście zegarów nr7 i obserwować.