Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam pytanie odnośnie skrzyni automatycznej. mianowicie chodzi mi o to, czy przy takich objawach tj przesuwaniu dźwigni zmiany biegu z P na D szarpnie do przodu i z D na R szarpnie do tyłu, oraz sama jedzie bez dodawania gazu, to skrzynia już jest padnięta??? chociaż podczas jazdy, płynnie zmienia biegi. jeżeli tak, to da się z nią coś jeszcze zrobić???? proszę o poradę pozdrawiam
Opublikowano
"Szarpnie"... Znaczy się tak powinno być czuć jak bieg się zapina. Na D tył powinien lekko przysiąść na R lekko się podnieść. I to jest normalne. Tak samo jak normalne jest że samochód sam rusz bez dodawania gazu. Także jeżeli twoja skrzynia nie szarpie przy zmianach biegu i zachowuje się tak jak napisałeś wyżej to jest z nią wszystko jak najbardziej ok :cool2:
Opublikowano
"Na D tył powinien lekko przysiąść na R lekko się podnieść" ona nie robi tego lekko i płynnie tylko jest takie dziwne szarpnięcie, nie wiem czy tak to ma być, wydaje mi się to podejrzane. może wymiana oleju coś to załagodzi??
Opublikowano

Jeżeli we wszystkich innych przypadkach skrzynia zachowuje się poprawnie, ja bym obstawiał, że problemem jest układ przeniesienia napędu - np. jakiś luz między skrzynią a kołami. Ale to oczywiście wróżenie bo tak naprawdę nie wiem co konkretnie masz na myśli pisząc o szarpnięciu.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Dokładnie najlepiej to podjechać do kogoś kto ma taką skrzynie i porówna jej działanie z swoją. Do tego zawsze możesz zrobić adaptację skrzyni, czyli skasować ustawienia których się nauczyła. Zawsze warto tez pojechać na diagnostykę komputerową.

Jeśli to nie pomoże to szukał bym przyczyny w przeniesieniu napędu. Sprawdź czy nie masz cieknącego wału, czy też naderwanego elementu gumowego łączącego skrzynie wałem.

Opublikowano
z góry dzięki za pomoc juto będę testował, apropo "adaptację skrzyni" trzeba pod komputer podpiąć????
Opublikowano
Można to zrobić ręcznie trzymając pedał gazu wciśniemy na maxa przez 60 sekund przy kluczyku na pozycji 2. Jednak ja nie jestem tego w 100% pewien, zawsze robię to z komputera.
Opublikowano
Można to zrobić ręcznie trzymając pedał gazu wciśniemy na maxa przez 60 sekund przy kluczyku na pozycji 2. Jednak ja nie jestem tego w 100% pewien, zawsze robię to z komputera.

a z komputera to jakim softem? :)

Masz problem z DLR? Pisz...