Skocz do zawartości

Kontrolka poduszki powietrznej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam taki problemik .Po ściągnięciu poduszki i kierownicy oraz po demontażu zegarów zapaliła mi się kontrolka poduszki powietrznej .Wygląda to tak,że po włączeniu zapłonu zapala się,po kilku sekundach na chwile gaśnie i zapala się ponownie na kilka minut,po których znowu gaśnie.Wie może ktoś jak skasować ten błąd??I czy da się to zrobić jakimiś domowymi sposobami,czy trzeba podłączyć tester i dopiero wtedy skasować błąd??POMOCY
Opublikowano
:search: :search: :search:
I to pomoże :D ??

Teraz już nie :mrgreen: ale gdybyś to zrobił zanim zdemontowałeś zegary i poduszkę to pewnie byś wiedział jak to zrobić żeby kontrolka sie nie zapaliła a teraz możesz poszukać co ew. można zrobić z zapaloną kontrolką :wink:

Opublikowano
He he...można wyciągnąć żarówke kontrolki :twisted2: .Chodzi o to,że poduchy nie odpinałem,ale widać,że odpięcie nawet samych zegarów przy nie odłączonym akumulatorze powoduje załaczenie się kodu błędu :( .Z tego co czytałem na forum,kod można wykasować jedynie testerem....życie,człowiek uczy się na błędach :roll:
Opublikowano
He he...można wyciągnąć żarówke kontrolki :twisted2: (....)

Niestety nic Ci to nie da :twisted: dlatego że wewnątrz zegarów znajduje się zdublowana żarówka dla tej kontrolki i nawet wymontowanie/uszkodzenie podstawowej żarówki nie powoduje braku sygnalizacji problemów z poduszkami ( o ile takie występują ). Kontrolka świeci poprostu słabiej ale świeci :)

Na drugi raz cokolwiek będziesz robił z urządzeniami elektrycznymi w aucie odpinaj akumulator ( klema minusowa ).

A w tym konkretnym przypadku nie pozostaje Ci nic innego jak wizyta w ASO bądź BOSCH serwis, ew. pan Mietek z interfejsem diagnostycznym.