Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie o kontrole trakcji przy chipie na 270KM w E60 530d automat, jak czesto sie wlancza przy agresywny ruszaniu ? Jakie polecacie opony "rozmiar" dla takiej konfiguracji ?

Pytam bo zastanawiam sie czy warto robic chip, bo jezeli trakcja ma zjesc mi "nadmiar" ;) mocy to srednio to widze z 2 zas strony jest 535d i ma okolo 270KM i tuchyba nie ma problemow z trakcja ?

Pozdrawiam

Opublikowano
Po wirusie bankowo trakcja się pogorszy, bo jednak dodatkowy moment zrobi swoje. Choć pewnie tych uślizgów nie będzie tak wiele przy skrzyni automatycznej aniżeli przy manualu. Szersze opony z tyłu mogą dodać trochę przyczepności - zauważyłem to u siebie przy zmianie z 245/40/18 na 275/30/19 (nie mam chipa)
Opublikowano
Wydaje mi się ze nie będzie to nic przeszkadzało ,szersze oponki super optyka i przyczepność lepsza ale za to tracisz na komforcie ,jeśli chodzi o wirusa ja sam bylem ostro przypalony do kiedy nie pojechałem kumpla odwiedzić co naprawia i podkręca turbo dałem sobie spokój jak dowiedziałem się ze 50% napraw turbo robi właśnie po wgraniu wirusa,wiec czy tak naprawdę warto tracić kasę na naprawy turbo a w najgorszym przypadku silnika dla dojechania do celu 2sekundy wcześniej.
Opublikowano

To fakt, trudno racjonalnie uzasadnic powod dla ktorego chce virusa ;) "Swoja droga ciekawe dlaczego virus a nie np. lekarstwo ;) czyzby faktycznie tyle zlego sie dzialo".

1) 275/30 oj spory laczek :-) , czy faktycznie podupada komfort ?

Czy w 535d jest jakis dodatkowy uklad/mechanizm poprawiajacy trakcje ? Oczywiscie taki ktorego brakuje w 530d.

Czy ktos porownywal przebieg momentu w 535 i 530 po virusie ?

50% to naprawde sporo, shit ;/

Opublikowano
No ja zaszalałem i zaaplikowałem swojej blaszce kola przód 245 35 19 tyl 275 30 19 model 166 od M5 jeździ się twardziej jak na 17 zimówkach ale w Niemczech raczej nie przeszkadza ,tu jest płasko a PL tańczy na koleinach jak szalony dobrze ze jest aktywna kierownica to idzie jeszcze.
Opublikowano

Jesli chodzi o "lekarstwo" kazdy tuner mowi ze pali mniej no tak pewnie ze pali jak jedziesz 90-120 ale przy jezdzie dynamicznej bedzie to 2-4ltr wiecej jak standard w moim przypadku jest to V-max ile fabryka po to wziolem taki silnik i pali mi srednia 9,7 ltr .Mam Merca Sprintera 311cdi kumpel zrobil "lekarstwo" wyjechalem na testa na Autostrade i oczywiscie jak test to test opor gaz i poszedl (byl jeszcze na gwarancji) i na zjezdzie z autostrady po 5 km zdjalem noge z gazu i auto przelaczylo sie w tryb awaryjny i tak jezdzilem ze 2 tyg liczac ze cos sie poprawi, wiec pojechalem do serwisu merca i zdjagnozowaji ze turbo do wymiany ,na szczescie nie odkryli ze byl zawirusowany i dostalem nowe turbo ,narazie jezdzi juz jakies 50tys km i w porzadku ale jesli chodzi o spalanie jak dam mu po garach tak okolo 150km/h to skur....wiel pali ponad 18ltr. wiec jezdzimy do 120km/h i jakos sie miescimy w 12ltr. wiec wydaje mi sie ze nie warto tego robic , w zamian za to moze walne dach w karbonie albo przednia maske jak mnie zonka z domu nie wygoni :cry2: , mialem tez zalozone ringi Biale ,powiem szczerze przez kilkanascie dni wmawialem sam sobie ze sa super ale w koncu mowie "daj se spokuj "w dzien bylo ich malo co widac wiec zalozylem oryginaly i tez jest super.ok rozpisalem sie troche nie na temat ,

ale Podsumowując ja nie zrobie juz wirusa wole zainwestowac w mocniejsze i oryginalne auto bo nienawidze miec zepsutego auta i zonki na glowie bo to ona nim glownie jedzi ja tylko za pozwolenim :wink: Pozdrawiam

Opublikowano

Umnie to troche zupa po obiedzie :) mam 530d heh kto by pomyslal ze 230hp moze byc malo ;/ Ale chyba pojde twoja mysla i przemykam troche ta 5 a pzniej sie wymieni na cos fabrycznie mocniejszego. Bo faktycznie nabawic sie problemow jest latwo.

Dzieki wszystkim za porady !

Pozdrawiam

Opublikowano

Radi z tego co piszesz to wydaje mi się że miałeś do czynienia z kimś kto skutecznie za pomocą chipsa potrafi zepsuć autko. I z profesjonalnym podejściem do chip-tuningu ma niewiele wspólnego.

Ja chipowałem już 2 auta które jeżdżą do tej pory. Jedno zrobiło 70kkm drugie 50kkm i ze wszystkim spokój. Turbo pompuje aż miło. Z tym że chipy były robione u jednego z najlepszych tunerów w polsce - MrMotors.

teraz zastanawiam się nad zwirusowaniem swojej 530d i pewnie prędzej czy później coś zdziałam w tym temacie.

Także adisan82 nie bierz za bardzo do siebie tego co pisał Radi bo jak widzę Cię skutecznie odstraszył :wink:

Tylko poszukaj jakiejś profesjonalnej firmy, chipuj i ciesz się z jazdy :cool2:

Opublikowano

Dzieki za rade. Wezmiemy ten temat do ponownego rozpatrzenia :D Mam pytanie czy podczas virusowania fury, oceniaja stan techniczny silnika/turbo ? Jezeli okaże się ze osprzęt nie "wyglada" najlepiej odradza mi chipa ? MrMotors powiadasz. Do Warszawy nie jest tak daleko. Moze po euro bedzie autostrada z Poznania :lol:

Z portfolio MrMotors wynika ze sa specjalistami w VW Grupe, Prawie 90% z portfolio to audi, seaty, skody :) heheh drocze sie.

Czy taki setup ma sens:

wirus

układ wydechowy 3cale (jaki koszt, jaka korzysc), fabrycznie jaki jest ?

usuniety filtr czastek stałych DPF (jaki koszt, jaka korzysc)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Mam pytanie czy podczas virusowania fury, oceniaja stan techniczny silnika/turbo ? Jezeli okaże się ze osprzęt nie "wyglada" najlepiej odradza mi chipa ?

Jak najbardziej. Jeśli przy pierwszym diagnozowaniu/ hamowaniu pojazdu wyjdzie że coś jest nie tak Witek się niczego nie podejmie. Albo naprawią to na miejscu ( bo MrMotors to tez dobry warsztat) albo każą Ci przyjechać naprawionym autem.

Z portfolio MrMotors wynika ze sa specjalistami w VW Grupe, Prawie 90% z portfolio to audi, seaty, skody :) heheh drocze sie.

Spokojnie :wink: Mają też pojęcie na temat napraw i chipowania BMW :wink: Ja jak coś robię to tylko u Nich.

Czy taki setup ma sens:

wirus

układ wydechowy 3cale (jaki koszt, jaka korzysc), fabrycznie jaki jest ?

usuniety filtr czastek stałych DPF (jaki koszt, jaka korzysc)

Jak najbardziej ma sens.. Bo dzięki temu można zyskać dodatkowo ok 20PS.

Bo w ogóle jaką Ty masz jednostkę?

Opublikowano
...Bo w ogóle jaką Ty masz jednostkę?

...mam 530d heh kto by pomyslal ze 230hp moze byc malo ;/ ...

:cool2:

chyba trzeba poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem :P :duh: