Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. w związku z wymianą sprzęgła wymieniam wszystko co odbiega od normy :) , między innymi mam do wymiany pierścień uszczelniający wału P/N 2312 1222771 , jest to simering o wymiarach 40x55x8, czy ktoś stosował już może jakiś zamiennik ? Wg. katalogu zamiennika nie ma , oryginał kosztuje ok 150zł , natomiast z tego co zauważyłem w oplach i innych są np. uszczelniacze CORTECO o tych samych wymiarach i za cenę 40zł . Nie wiem czy nie są np. z innego materiału lub mają inny kołnierz itp. , choć tez są stosowane w skrzyni biegów wiec powinno być to samo . Stąd moje pytanie czy ktoś już może stosował coś innego niż oryginał.
Opublikowano
Jesli chodzi o uszczelniacz to spokojnie mozesz kupic zamiennik. Spisz wymiary, idz do sklepu z lozyskami i kup uszczelniacz renomowanej firmy i po sprawie. Zwroc tylko uwage na kierunek obrotow i powiedz ze to do skrzyni biegow i ma byc dobry. Pewnie dadza ci cos z oferty Corteco. Jesli zamowilbys oryginal to pewnie tez przyszedl by corteco tyle ze w pudelku BMW :wink:
Opublikowano
pytałem co nieco w różnych sklepach i okazuje się że w oplach i innych takich :) uszczelniacz jest gładki a w BMW ma jeszcze w środku jakieś rowki zgarniające kierunkowe i to nie jest to samo , w oryginale podczas pracy obrotowej wałka olej jest odprowadzany/spychany w przeciwnym kierunku do środka skrzyni ....więc chyba będzie trzeba oryginał :mad2:
Opublikowano
Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedz , do BMW ma być z tymi rowkami (tak ma oryginał) , natomiast wszystkie inne które mieli w sklepach były bez tych rowków.DLatego napisałem że pozostaje chyba tylko oryginał .
Opublikowano

W końcu udało się znaleźć zamiennik i to praktycznie oryginał bo z Corteco :) , cena 37zł

Gdyby ktoś szukał to jest to oznaczenie : "Corteco 40X55X8 B1BASFRS ACM".