Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem, że jestmnóstwo tematów o audio, chciałbym to konkretnie jakoś mieć streszczone;)

Chcę zrobić sobie troszke konkretniejsze nagłośnienie i teraz tak...

Jednostka centralna - będzie jakieś radyjko Alpine ze względu na jakość dźwięku i kolor podświetlenia :)|

Co do głośników w drzwiach.. Przyją nowe tweetery i głośniki średnio-niskotonowe i teraz pytanie.. Czy jest sen pakować jakieś konkretniejsze 13'stki w fabryczne plastikowe "tunele" Czy mocneijsze głośniki mają prawo dobrze zagrać ? Czy lepiej jest zrobić sobie ramkę z MDF na wzór tych "tuneli" ? i wsadzić powiedzmy 16'stki ? ( nie będa za duże, nie będą mi wypychać boczków ?

Jeszcze jedna sprawa... Nie mam głosników w tylnej półce i teraz tak, czy wsadzać tam głośniki, czy raczej pokusić się o wsadzenie wzmacniacza i subwoofera do bagażnika, tak by głośnik był w miejscu podłokietnika tylnej kanapy i zakryty tym płatem skóry, by nie było go widać od strony wnętrza ;)

Pdoducentów sprzetu, pomijam, dobiorę coś wg. uznania i budżetu ;)

Opublikowano

Wieksza srednica wooferow zawsze idzie w parze z nizej schodzacym basem itd wiec teoretycznie jak dasz przelot z 13 na 16 powinno byc lepiej. Co do suba itd to juz chyba kwestia gustu. Sub powinien dawac wieksze cisnienie i wiekszy bas niz 16cm w polce, ale za to masz zagracony bagaznik i czesto wibracje na oparciu tylnej kanapy. Zalezy tez od preferencji, bo jak lubisz dudnic na miescie to inna sprawa. Ja osobiscie wolalbym dac glosniki w polke i wszystko pochowac.

Fakt ze mam male doswiadczenie z car audio, ale dosc duze w audio domowym.

Opublikowano

Napewno nie zależy mi na tym, by dudnić autem po wsi :)

Chodzi mi o to, by to jakoś sensownie grało :) Czyli warto pokusić sie o wywalenie oryginalnych tuneli z drzwi i zrobienie w ich miejscu płyty mdf z otworem 16cm ?

a wsadzić głośniki 13'stki w półkę z tyłu ?

Opublikowano
Daj na przod 16cm i na tyl tez. Z glosnikow z tylnej polki mozna wycisnac wiecej basu wiec tez warto dac te 16cm.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam problem w kwestii audio w samochodzie.

Wymieniłem radio na Pioneer 1400ub

do tego głośniki 13cm, 150W (80 rms) , oraz tweetery i zwrotnice

Zwrotnice 2 drożne - wejście z radia, 2 osobne wyjścia na woofer i tweeter. Wszystko sprawdzone i podłączone jak należy, do odpowiednich gniazd i wg polaryzacji.

No i mam problem... Po pierwsze praktycznie ZERO niskich tonów.....Druga sprawa - mam trzaski w tweeterach spowodowane "niskimi tonami".. W radiu muszę dać niskie tony na (-6) , by nie było trzasku, ale nawet mimo to ,dając nieco głośniej, zaczynają się nieprzyjemne trzaski z głośników wysokotonowych..

zaś w drugą stronę, dając wysokie tony na (-6), a niskie tony na (+6) nadal słychać trzaski w tweeterach ,a woofery grają tak sobie, bardzo płasko,bez niskich tonów...

Wydaje się, ze coś nie tak jest z samymi zwrotnicami... Spróbuję podpiąć woofery bezpośrednio pod radio, a dopiero z wooferów puszczę sygnał do tweeterów poprzez zwrotnice....

Opublikowano

Podepnę się pod temat..

Falko widzę, że wybrałeś opcje budżet na przetwornikach 13cm..

Pamiętaj o tym, że podłączanie tak mocnych głośników (80RMS)pod samo radio nie da nigdy efektu bez dodatkowego wzmacniacza ! Jak sobie wyobrażasz wyciągnąć dźwięk z głośników o mocy 80 RMS podłączając je pod radio, które podaje w RMS max. 16-20 watt ?

Moja rada:

Zamontuj dobrej klasy głośniki 165mm na przód, oryginalne plastikowe tunele wywal i przebij się z dźwiękiem do środka do dobrze uprzednio wytłumionych drzwi.

Podłącz wszystko pod wzmacniacz i jak będzie za mało dopiero pomyśl o dodatkowym subwooferze..

Jakby co zapraszam na priv.

Matias
Opublikowano

Zrobię tak..

Przednie tweetery zasilę bezpośrednio z radia, myślę, że nie wymagają nie wiem jak duzego zasobu mocy...

a woofery, zasilę z wyjścia high output na wzmacniaczu w bagażniku. Niestety będzie długa droga kabli, bo z bagażnika aż do drzwi, ale myślę,że tragedii nie będzie, , podzielę się efektami ;)

----------------------------------------

Zrobiłem tak..

Jako, że posiadałem suba aktywnego , wrzuciłem go do bagażnika, podpiąłem wszystko jak należy, posprawdzałem podłaczenia głośników w drzwiach, wszystko dopracowałem i jest jak należy. Głośniki nie harczą, ani nie buczą, bas nie dudni,tylko odpowiednio gra niskimi tonami. Nie trzeba nic więcej działać :)