Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej bmce 316i czyli 1,8 115KM robiło sie ciśnienie w pokrywie zaworów że słychać było jak tam olej sobie chlapie przy czym nie było jeszcze tragedii bo moc była ok na obrotach nie falował. A i delikatny majonez był na bagnecie czyli separator.

Kupiłem separator wymieniał mi mechanik i to był chyba błąd.

Teraz po odkręceniu korka oleju albo wyjęciu bagnetu gaśnie, nie ma żadnego falowania na obrotach czy coś tylko odrazu gaśnie a podciśnienie jest tak duże że ciężko bagnet wyjąć.

Czy mechanik coś zkopsał jednak nie przeczyścił rurek dolotowych i wylotowych separatora?

I czy może jest tam jeszcze jakiś odpowietrznik po drodze może na którejś rurce od czego zacząć bo głupio mi teraz samemu zwalać kolektor jak za to zapłaciłem a i nie bardzo wiem co powiedzieć mechanikowi jak przyjadę.

Opublikowano

dodam jeszcze...

Teraz właśnie sprawdziłem że na zimnym silniku da się otworzyć korek ale trzeba powoli odpowietrzać korkiem i wtedy da się odkręcić, olej chlapie po przyłożeniu dłoni do wlewu oleju delikatnie przyciąga dłoń.

Wtedy pracuje tak jak powinien na podniesionych obrotach w miarę równo.

Oleju z silnika na pokrywę wychlapuje niewiele ale dłoń po przyłożeniu w miejscu korka cała w oleju.

po przegazowaniu znowu wytwarza się ciśnienie.

Aha i jeszcze po jeździe jak się otworzy korek i zgaśnie to wydostają się spaliny.

Może to popychacze do wymiany lub zawory do wyregulowania??

Opublikowano
moze odwrotnie go podlaczyl,bo na bank cos spieprzyl
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

Separator sprawdzałeś przed założeniem? może spręzynka walnięta i nie działa zaworek?

raczej bym sie pokusił o sprawdzenie całego węża idącego do odmy bo może się zakleił na maxa jak na uszkodzonej odmie troche latałeś