Skocz do zawartości

E36 1998 M43 1.8 piszczy przy dodawaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam e36 z 98 roku, silnik m43 1.8 coś mi piszczy przy dodawaniu gazu w zakresie obrotów 900-1600. Zarówno na biegu jałowym jak i z wpiętym biegiem- niezależnie którym. Piszczenie występuje tylko do jakiś 1600 obrotów - powyżej tej wartości znika.

Ostatnio zostało wymienione sprzęgło i zregenerowana pompa wspomagania - więc chyba można wykluczyć te 2 elementy na wstępie.

Na słuch powiedziałbym, że piszczenie dobiega gdzieś z pasa wielorowkowego, lub którejś z rolek.

Jeżeli ktoś miał podobny przypadek i udało mu się go rozwiązać, będę wdzięczny za odpowiedź :)

Pozdrawiam!

Opublikowano
Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie, pasek lub rolki ew. łożysko, weź WD40 i pryskaj po kolei na rolki jak na którejś przestanie to znaczy że rolka do wymiany.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano

Dzięki :)

Idąc twoim sposobem, popsikałem na rolki po kolei - winna zdaje się być rolka alternatora. Po popsikaniu, piszczenie ustaje na krótki czas (pewnie do wypłukania/wytarcia wd40) i później znowu powraca.

Ktoś mi powie, jak wykręcić rolkę alternatora? Pasuje nasadka 24, ale nie mam pomysłu co zrobić, aby przyblokować rolkę i ją odkręcić - a nie kręcić całością.

Trzeba wyjmować alternator?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
PASEK WIELOKLINOWY PISZCZY NA KOLE PASOWYM ALTERNATORA MYSLE TAK1 PSIK WD40 W MIEJSCE STYKU PASKAZ KOLEM ALTERNATORAPOWINNO NA CHWILE POMUC ALE NA KRUTKO
jedynakk