Skocz do zawartości

M30B30 problem z przegrzewajacym się silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z temperatura silnika, najpierw chłodnica była zimna i drugi wąż padło na termostat wymieniłem oczywiście ten się otwiera, ale temperatura nadal skacze na czerwone zauważyłem że wisko nie chce zatrybić więc zamówiłem dwa wiska BEHR założyłem odpaliłem no i pod maską zrobił się chochół dmuchało jak głupie zadowolony wsiadłem się przejechać no i znowu na czerwone pole wskazówka leciała otworzyłem maskę no i wisko chodziło jak to stare na każdych obrotach z tą samą prędkością. No i w tym momencie liczę na waszą pomoc co się dzieje z tym silnikiem. Oczywiście układ odpowietrzony, pompa wody chodzi, i uszczelka pod głowica pewnie cała nie dymi na niebiesko biało i nie widać oleju w wodzie. Przepraszam za ewentualne błędy i interpunkcje ale pisze z telefonu i nie wygodnie trochę.
Opublikowano
... uszczelka pod głowica pewnie cała nie dymi na niebiesko biało i nie widać oleju w wodzie. ..

Jednak to nie wszystkie objawy jakie moga występować przy padnietej uszczelce. Trzeba by sprawdzić czy gazów nie cisnie do układu.

Opublikowano
Hej, przecież temperatura na czerwone pole wędruje przez jakiś czas, nawet jak jedziesz wogóle bez wiska. To nie jest skok natychmiastowy, głowice bmw nie wytrzymują temperatury wyższej niż 120 stopni, więc jak raz było powyżej to koniec. Dla przypomnienia maks czerwone to 130. Masz albo zapowietrzony układ(mało prawdopodobne, wtedy nie skacze, aż na czerwone), zerwany wirnik w pompie cieczy chłodzącej lub uszkodzenie uszczelki/głowicy i zapowietrza spalinami. Daj znać jak mechanik postawi diagnozę.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Jeszcze zanim podjade do mechanika to wyjmę pompę wody i zobaczę te łopatki czy są całe, stwierdziłem że pompa dobra bo w zbiorniku wyrównawczym przelewa się tą małą dziurka woda ale dla pewności wyjmę. Na wieczór dam znać czy cała czy nie. Dzięki koledzy za wypowiedzi.
Opublikowano
Panowie no i sytuacja wygląda tak pompa wody cała w dobrej kondycji, uszczelka pod głowica też cała dla pewności wymieniona i głowica z planowana ("splanowana" nie wiem jak to się pisze) wisko i termostat wymienione jak pisałem wyżej, cały układ szczelny i mechanik postawił diagnozę że chłodnica może być niedrozna bo w kilku miejscach jest dosyć chłodna ale nie jest zimna a reszta gorąca i nie ma dobrego obiegu i poprostu się zagrzewa. Dziś zalałem wody destylowanej z octem 10% zobaczymy czy pomoże pojeżdżę tak dwa, trzy dni jeżeli nie pomoże wymienię chłodnice na nowa i wszystkie węże dla świętego spokoju i jeżeli to nie pomoże to brak pomysłów co to może być.
Opublikowano
Miałem tak samo ale u mnie była to jednak uszczelka pod głowicą. A głowica była sprawdzana przed planowaniem??
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
A kolego ttrol muszę Ci powiedzieć że u mnie jak się grzała to na OBC pokazywało do 144'C i głowice po demontarzu i sprawdzeniu nie miały nawet najmniejszego pęknięcia. Remont jednak i tak kosztował prawie 9000zł
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
A kolego ttrol muszę Ci powiedzieć że u mnie jak się grzała to na OBC pokazywało do 144'C i głowice po demontarzu i sprawdzeniu nie miały nawet najmniejszego pęknięcia. Remont jednak i tak kosztował prawie 9000zł

No tak, ale w e32 skala kończy się na 130 stopniach. Nie ma niestety również temperatury cieczy w OBC.

pozdrawiam Bartek
Opublikowano
To w E32/E34 nie ma tej funkcji w OBC??
Opublikowano
Problem z głowy, chłodnica wymieniona, wisko od diesla założone jest czulsze i silniczek się nie grzeje. Dzięki koledzy za wszystkie informacje :)