Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jakie macie doświadczenie z boxami dachowymi? Zbliża się okres wyjazdów i wiem, że do auta się nie zapakuje za bardzo. Box który jest w ASO sam sprzedawca twierdzi że jest głośny, o Thule też są różne opinie na necie. Jeżeli macie jakieś modele polecić. Chodzi mi o spokojne przemieszczanie z prędkością 140 km/h, a nie latanie po 200 km/h autostradami, bo w takim wypadku to pewnie każdy będzie głośny.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jestem świeżo po zakupie następującego zestawu:

BOX - Thule Motion 600

Belki - Thule Wingbar

Stopy - Thule Rapid System 757

Cena zestawu 2150 w FHU Alucar z KRK

W środę pierwsza podróż z zestawem więc podzielę się wrażeniami po powrocie. Chyba nie ma takiego zestawu, który by dawał "100% ciszę" przy prędkościach do 140 więc kupując box należy sie liczyć z pogorszeniem komfortu jazdy (hałasem) - niestety taka jest cena za powiększenie marnej przestrzeni ładunkowej. Moim skromnym zdaniem najwięcej hałasują belki. Oczywiście można zainwestować w box ponad 4 tyś. tylko czy warto?? I czy będzie ciszej? - szczerze wątpię :).

arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

Hej... mam oryginalny Box BMW - według mnie to THULE z innym systemem mocowania do belek mój jest dokładnie taki jak w linku, największy jaki oferuje BMW, do 100 km/h jest w miarę cicho a powyżej 130 - 140 robi się nie do wytrzymania, chyba lepszym rozwiązaniem jest montaż haka oraz bagażnika zakładanego na hak.

http://www.motor-talk.de/bilder/e91-als-familienkutsche-g22854652/dachbox-i203481137.html

Opublikowano

Dla różnych osób różne bagażniki będą głośne - ja mam 540L box Thule z kwadratowymi belkami. Nie wiem czy wiekszęgo da sie zapakować na dach - wisi nad przednią szybą stąd pewnie łapie sporo wibracji.

Wprawdzie w podłodze boxa mam wcięcia na belki i faktycznie to trochę pomaga w porównaniu do Mont Blanca ale nie powiem żeby był bezgłośny - coś tam się koleboce ale da się jednak jechać bez większych stresów - byłem mocno zapakowany i na granicy celnik chciał mi zrobić kipisz więc wręczyłem kluczyki i życzyłem powodzenia - szybciej zamknął niż otworzył jak zobaczył ile gratów tam siedzi.

Średnio jechałem pomiędzy 130-160km - tyle ile przepisy pozwalały. Najszybciej było lekko powyżej 180km/h ale to już trochę pod extreme podchodzi. Bałem się o stan boxa i relingów :duh: zaczyna to wszystko żyć własnym życiem :norty:

Thule robi boxy dla wielu firm - też myślę że i dla BMW robi patrząc na kształt i rozwiązania zastosowane w nim. Możesz np również znaleźć Thule pod marką Halordsa. Cena dużo niższa a to to samo.

Osobiście polecam Thule - ale z drobną uwagą, że nie kupisz wg mnie cichebo i bezgłośnego boxa - szczególnie gdy szukasz dużej trumny która jest wystawiona na działanie wiatru.

Nie ma co świrować wg mnie o ile nie mamy już haka - zakładanie haka aby móc wozić box z tylu? To chyba juz lekka przesada :norty: ale każdy ma wolna rękę :cool2:

arnold - masz na zamkach wybite cyferki w stylu N001, N002, ..., N200 itp? Tak? To masz przynajmniej zamki Thule - po tym numerze zamawiasz klucz i przychodzi gotowy docięty do Twojego boxa.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Ostatnio też robię rozeznanie w tym temacie. Natknąłem się na bardzo dobre opinie o polskich bokach Jost. Podobno przez materiał z jakiego są zrobione zachowują się znacznie lepiej niż ABSowe Thule i inne. Producent twierdzi, że dają radę do 220km/h ;-)
Opublikowano
zależy co masz na myśli, pomijam, fakt że dla naszych aut 220 km bez boxa to już jest koniec, a co dopiero z.:) Ja akurat jak jadę na urlop z rodziną to nie mam potrzeby, żeby latać z niewiadomo jakimi prędkościami. Jak dojadę 2 albo 3 godziny później to nic mi się nie stanie. Ostatnio widziałem chyba w TopGear Aventadora z trumną dedykowaną dla niego myślę, że ona daje radę z takimi prędkościami, ale raczej nie chciałbym znać jej ceny. Podróżowanie pod 200 z boxem dachowym naszymi autami to trochę masochizm :mrgreen:
Opublikowano
Wiem, wiem ;-) Nie wyobrażam sobie 220km/h z żoną i dzieckiem. A tym bardziej z boxem;-) Ale fakt, że box Jost, jest zrobiony z włókna szklanego (jak np. łodzie), a nie z plastiku moim zdaniem pozwala sądzić, że będzie się lepiej zachowywał przy dużych prędkościach niż "renomowane" boxy.
Opublikowano

Przede wszystkim gdzie latać 200 po naszych drogach, ludzie?! :mad2: :mad2: :duh: :nienie: w dodatku z rodziną..

Ja śmigam z Thule Atlantis 600 i było dobrze, wiadomo, że każy box będzie głośny przy konkretnej prędkości.. praw fizyki się nie oszuka!!!!!!!!!!!!!!!! I tyle. A wszyskie teksty typu nie szumi itd.. są po prostu chwytem marketingowym danych firm.

Pzdr.