Skocz do zawartości

E38- PROBLEM ZE SKRZYNIA AUTOMATYCZNA? 730d 2001r 193PS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie wszystkich. Mój problem zaczął się ostatnio kiedy ostro pojeździłem na D. (nie wiedziałem że jest opcja S do ostrzejszej jazdy dopiero po fakcie). A wiec tak po tej ostrej jeździe z 1 do 4 biegu tak ze 3 razy na pełnym gazie jechało normalnie. Następnie postawiłem auto nie gasząc z 10min wsiałem chciałem jechać a tu lipa auto jak by nie miało mocy jechalo lecz tak nijako. Kiedy dalem wiecej gazu to dziwnie sie zachowało tak jak by sprzegło dopiero załączyło i udezrzenie z tyłu. Kiedy zgasiłem auto i lekko ostygło wszystko wrociło do normy. Nic się nie dzieje. Biegi zmienia bardzo płynnie bez szarpania. Delikatnie bardziej odczuwalne zmiany begów sa kiedy silnik sie nagrzeje ale to delikatnie. Na postoju Z D na R i na odwrót czuć lekkie uderzenie z tyłu, trzeba chwilke poczekać poźniej gazować zeby nie uderzyło ale to mi nie przeszkadzało nigdy. W 100% realny przebieg mojego auta to 260 tys km. Od tamtej pory nie dzieje się już tak. Moja prośba jest taka co robic w takiej sytuacji aby nie dac skrzyni do roboty i tam pewnie zostane poinformowany ze wszystko jest do wymiany i 4000tys zł w plecy, a to może jakis szczegół skoro skrzynia sama w sobie pracuje bardzo dobrze??? może to sprzegło nie mam pojęcia proszę o rady.
Opublikowano
Szarpanie skrzyni najczęściej wskazuje na zbyt niski poziom oleju. Druga opcja może być taka że olej jest już do wymiany. Tak czy inaczej musisz się wybrać do jakiegoś speca od automatów lub od BMW. Pierw niech spróbuje uzupełnić olej w skrzyni, jeżeli pomoże to niskim kosztem masz autko zrobione, jeżeli nie to wymiana oleju już trochę drożej będzie... W większości przypadków pomaga ten 1 lub 2gi zabieg, jeżeli nie to spokojnie sobie jeździj i zbieraj na remont lub wymianę skrzyni.
Opublikowano
Szarpanie skrzyni najczęściej wskazuje na zbyt niski poziom oleju. Druga opcja może być taka że olej jest już do wymiany. Tak czy inaczej musisz się wybrać do jakiegoś speca od automatów lub od BMW. Pierw niech spróbuje uzupełnić olej w skrzyni, jeżeli pomoże to niskim kosztem masz autko zrobione, jeżeli nie to wymiana oleju już trochę drożej będzie... W większości przypadków pomaga ten 1 lub 2gi zabieg, jeżeli nie to spokojnie sobie jeździj i zbieraj na remont lub wymianę skrzyni.

Okej dzieki za pomoc. A wiec dostosuje się do Twoich wskazówek i zobaczymy jak będzie. pozdro