Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem zasięgnąć porady na temat katalizatorów w mojej e39 (motor jak w tutule) Jakies 1500 km temu czyli 14 dni temu zostala zalozona instalacja gazowa : sterownik stag 300 isa2, reduktor lovato s-hp (230kw) oraz wtryski hana 2000 zielone, samochod zakupilem niecaly miesiac temu - teraz w czym jest problem - przez pierwsze dni na benzynie wszystko bylo w jak najlepszym porzadku, 2 tyg temu doszlo LPG (wymiana swiec : dedykowane nkg bkr6equp oraz cewki beru, pomijam oleje, filtry i wszystkie inne drobiazgi, ktore trzeba zrobic po zakupie) jakis tydzien po zalozeniupdtlenku LPG zaczalem czuc kolo samochodu zapach gazu (tylko na zimnym silniku przy przelaczaniu na gaz, przez jakies pierwsze 5-10 min) dodatkowo delikatne wachniecia obrotow - rowniez tylko na zimnym, dopoki wskazowka temp nie przekroczy 1/4 skali. Dodatkowo podczas jazdyo kilku dni czuje ze auto jest slabsze w gornm zakresie obrotow, zwlaszcza na 4 i 5 biegu rozpedzanie powyzej 140 sprawia mu problem - zarono na lpg jak i benz. Tak nie bylo, zaczelo cos dzwonic w wydechu - takie delikatne bzeczenie. Dodatkowo na kontroli instaacji LPG po 1000 km byl blad sondy lambda - skasowany. Moj mechanik zaproponowal mi wersje ze to wypalone katy, stad te objawy. W m52tu28 sa dwa i jest za nimi sonda, jak ugyzc ten problem ? Mysle o wybebeszeniu wnetrza katow, wstawieniu rury o takiej samej srednicy i obudowaniu, co wtedy z sonda i jaki bedzie efekt finalny jesli chodzi o spadek momentu o ktorym czytam w sieci ? No chyba ze ktos moze zaproponowac jakies lepsze rozwiazanie ? (poza strumienicami i ori katami :) ) Przepraszam za ortografie i interpunkcje ale pisze z tel :)
A żyć możesz tylko dzięki temu, za co mógłbyś umrzeć...
Opublikowano
W poprzednim aucie jak podejrzewałem katalizator to po prostu wszedłem do kanału i uderzyłem ręką i słyszałem, że jest rozsypany i "coś" w środku nie trzyma się kupy. Po wymontowaniu kata rzeczywiście to on powodował dziwne dźwięki i auto ciężko wkręcało się na obroty. Sprawdź na kompie czy nie klękły jakieś czujniki no i takim chałupniczym sposobem możesz sprawdzić katy.
Opublikowano
Postaram sie tak zrobic, teraz w tych kilka wolnych. Komp 2 dni temu pokazal rowniez blad przeplywomierza, o tym zapomnialem napisac. Niestety nie mialem do tej pory czasu zeby zbadac temat ale czy moze byc to wina przeplywki ? w sumie te delikatne falowanie obrotow moze byc spowodowane przeplywka ? Ale ten metaliczne dzwonienie i wrazenie przymulenia przy wyzszych predkosciach raczej nie...dodam ze po zakupie zmierzona kompresja - wszedzie 12,5 na jednym minimalnie mniej ale powyzej 12 takze silnik w dobrej kondycji :) przy okazji dodam ze zrobilem nim przez miesiac okolo 3 tys km - oleju nie ubywa ani grama. Dosyc sporo naczytalem sie na forum o odmie i nie wiem czy zainwestowac w wymiane ? samochod ma przelatane ok. 200 kkm, zadnego swistu ani bulgotania spod korka oleju ani bagnetu nie slysze - moj nadworny mechanik powiedzial zebym odpuscil to sobie, ale czy nie lepiej zrobic to profilaktycznie ? i jeszcze pytanko o uszczelke pod vanosami, czy ja rowniez warto wymienic ? za kilka dni bede rozbieral to i owo bo chcialem przeczyscic dolot, regulator biegu jalowego i przepustnice, wiec co warto przy okazji wymienic lub zrobic jeszcze jak juz bede mial to rozkrecone ? Aaa no widzicie i jeszcze temat amortyzatorow :) mam z przodu wylane - zawias to m-tech, nie chce kupowac sachsow advantage wiec mysle nad zamienikami czyli monroe reflex ? ktos moze cos o nich powiedziec.?
Opublikowano

Tak, może być to wina przepływki. Najlepiej jedź na szrocik podmieć jak będzie ok to kup nową. Ja tak robię żeby nie wymieniać po kolei i szukać na ślepo :)

Na takich amorkach jeździ CIHY525 i sobie je chwali, ale nie wiem czy mtechnik.

Odma jak nie była wymieniana nigdy to też możesz profilaktycznie wymienić bo najczęściej przy ostrych mrozach daje o sobie znać.

Opublikowano
Musze sie zorientowac czy gdzies w okolicy beda mieli przeplywke do m52tu i postaram sie ja wypozyczyc aby zamienic i sprawdzic wrazenia, co do amorkow mysle ze jestem zdecydowany na monroe reflex tylko chcialem poznac opinie posiadaczy takowych. Katalizatory obadam w przyszlym tyg i czekam jeszcze na jakas rade co "machnac" przy okazji zdjetego kolektora :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest gdzieś temat o amorach reflex.Poszukaj bo był niedawno.

Ja mam na zwykłej zawiesze i zrobiłem już naprawdę sporo kilometrów.A kolega Manolito też ma reflexy na zawiechu M-technik.

Ja jestem z nich zadowolony.

ec2Wze6.jpg