Skocz do zawartości

[e32 735i 1991] Brak iskry... Poddaje się

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niby temat jest popularny, jednak od ponad tygodnia wertuje internet, gnębie google i nie znalazłem rozwiązania.....

BMW e32 M30 735i Manual (bez EML) - jest lpg sekwencja, jest alarm Master. Auto odpalane na benzynie, dopiero rozgrzane przełączane na lpg. Dokładnie podczas przełączenia z lpg na benzynę auto nagle zgasło, kręci jednostajnie bez "załapywania". Sprawdziłem najpierw błędy DISem.......brak, potem bezpieczniki (OK!), potem wymieniłem cewkę (bez zmian), potem sprawdziłem kopułkę.... była pęknięta, wymieniłem na drugą w statnie dobrym bez pęknięć... nadal bez zmian. Napięcia na stacyjce są ok, aku naładowany. Biały przekaźnik zapłonu działa. Aha.... i najważniejsze! Pompa tłoczy! Jedyny problem to brak iskry.....

Rozebrałem sterownik silnika o oznaczeniu BOSCH 0 261 200 179, BMW 1730697. Nie znalazłem zimnych lutów, przepaleń itp. Nie wiem już co mam robić, auto stoi a ma jeździć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Auto odpalane na benzynie, dopiero rozgrzane przełączane na lpg. Dokładnie podczas przełączenia z lpg na benzynę auto nagle zgasło...

Dla jasności, gaśnie kiedy z powrotem przełączasz z lpg na Pb?

Co ze świecami, ponieważ nic o nich nie napisałeś?

pzdr

yaz

Opublikowano

Problem rozwiązany! Najprawdopodobniej wskutek jazdy na pękniętej kopułce padły końcówki mocy w sterowniku..... podmieniłem sterownik na używkę z identycznego auta i odpaliłem od pierwszego zakręcenia.

Świec nie ruszałem - jeśli nie ma iskry przed świecami... Zmienię je niebawem, bo już leżą na półce nówki Bosch.

Nadal gaśnie z LPG na BENZYNĘ, zobaczę co będzie po wymianie świec. Co ciekawe, by normalnie ruszyć z miejsca na LPG trzeba utrzymać ponad 1500 obr.

Co do czujnika napisałem, że pompa pracuje a w DISie brak błędów - więc czujnik jest raczej ok.

Żeby było mało to po uruchomieniu auta, przejechałem się i ...... rozszczelniła się chłodnica co zaowocowało przegięciem wskazówki.. :(